jak piec coś_upeklowane

napisał/a: ~Krycha 2009-12-20 11:38
Moi Drodzy, mięsko się pekluje i za kila dni będę je piec w piekarniku
(nie mam dostępu do wędzarni).
Jak piec, aby było miękkie i soczyste?
Dotychczasowe moje doświadczenie nie satysfakcjonuje mnie.
Mięso nie jest tak soczyste jakbym oczekiwała.

Czytałam na grupie, żeby piec w umiarkowanej temperaturze, to mięso
będzie soczyste. A nie wycieknie z niego to co najsmaczniejsze?
Czy nie należy zacząć od wysokiej temperatury, aby z zewnątrz mięso
ścięło się i nie wypuszczało później soków?

A więc: w czym piec w piekarniku elektrycznym (naczynie, folia, rękaw),
w jakiej temperaturze, jak długo?
Po zakończeniu pieczenia pozostawić w piekarniku i niech tam powoli
stygnie, czy wyjąć do szybkiego wystygnięcia?

Miło mi będzie, gdy doczekam się merytorycznych rad i tym razem mój
wątek nie będzie powodem niepotrzebnych kłótni o obraźliwych słów.

Pozdrawiam Krycha.
napisał/a: ~XL 2009-12-20 13:59
Dnia Sun, 20 Dec 2009 11:38:06 +0100, Krycha napisał(a):

> Moi Drodzy, mięsko się pekluje i za kila dni będę je piec w piekarniku
> (nie mam dostępu do wędzarni).
> Jak piec, aby było miękkie i soczyste?
> Dotychczasowe moje doświadczenie nie satysfakcjonuje mnie.
> Mięso nie jest tak soczyste jakbym oczekiwała.
>
> Czytałam na grupie, żeby piec w umiarkowanej temperaturze, to mięso
> będzie soczyste. A nie wycieknie z niego to co najsmaczniejsze?
> Czy nie należy zacząć od wysokiej temperatury, aby z zewnątrz mięso
> ścięło się i nie wypuszczało później soków?
>
> A więc: w czym piec w piekarniku elektrycznym (naczynie, folia, rękaw),
> w jakiej temperaturze, jak długo?
> Po zakończeniu pieczenia pozostawić w piekarniku i niech tam powoli
> stygnie, czy wyjąć do szybkiego wystygnięcia?
>
> Miło mi będzie, gdy doczekam się merytorycznych rad i tym razem mój
> wątek nie będzie powodem niepotrzebnych kłótni o obraźliwych słów.
>
> Pozdrawiam Krycha.

Powszechne rady, żeby piec szynkę bez przykrycia, to zwykłe bzdury - wtedy
się wysuszy na wiór. należy piec w gęsiarce, a jeśli się nie mieści, to w
rękawie do pieczenia. Godzinę na kg mięsa. temperatura jakieś 150 stopni,
pod koniec dopiec w temp. ok.170 do dwustu, ale to 200 to już tylko jakieś
10 minut.
Żeby nie wyciekły soki, trzeba przed pieczeniem sparzyć szynkę dokładnie
wrzątkiem, nawet zanurzyć na chwilę w garnku z wrzącą wodą, tzn na jakieś 3
minuty, na ostrym ogniu, żeby nie obniżyć zbytnio temperatury wody.
Po upuiczeniu jak najszybciej wystudzić! Najlepiej wynieśc przykryte (lub w
rzeczonym rękawie) na balkon lub taras, na mróz. No, ale pilnowac, zeby nie
zamarzło.
--

Ikselka.
napisał/a: ~XL 2009-12-20 14:01
Dnia Sun, 20 Dec 2009 13:59:14 +0100, XL napisał(a):

> Dnia Sun, 20 Dec 2009 11:38:06 +0100, Krycha napisał(a):
>
>> Moi Drodzy, mięsko się pekluje i za kila dni będę je piec w piekarniku
>> (nie mam dostępu do wędzarni).
>> Jak piec, aby było miękkie i soczyste?
>> Dotychczasowe moje doświadczenie nie satysfakcjonuje mnie.
>> Mięso nie jest tak soczyste jakbym oczekiwała.
>>
>> Czytałam na grupie, żeby piec w umiarkowanej temperaturze, to mięso
>> będzie soczyste. A nie wycieknie z niego to co najsmaczniejsze?
>> Czy nie należy zacząć od wysokiej temperatury, aby z zewnątrz mięso
>> ścięło się i nie wypuszczało później soków?
>>
>> A więc: w czym piec w piekarniku elektrycznym (naczynie, folia, rękaw),
>> w jakiej temperaturze, jak długo?
>> Po zakończeniu pieczenia pozostawić w piekarniku i niech tam powoli
>> stygnie, czy wyjąć do szybkiego wystygnięcia?
>>
>> Miło mi będzie, gdy doczekam się merytorycznych rad i tym razem mój
>> wątek nie będzie powodem niepotrzebnych kłótni o obraźliwych słów.
>>
>> Pozdrawiam Krycha.
>
> Powszechne rady, żeby piec szynkę bez przykrycia, to zwykłe bzdury - wtedy
> się wysuszy na wiór. należy piec w gęsiarce, a jeśli się nie mieści, to w
> rękawie do pieczenia. Godzinę na kg mięsa. temperatura jakieś 150 stopni,
> pod koniec dopiec w temp. ok.170 do dwustu, ale to 200 to już tylko jakieś
> 10 minut.
> Żeby nie wyciekły soki, trzeba przed pieczeniem sparzyć szynkę dokładnie
> wrzątkiem, nawet zanurzyć na chwilę w garnku z wrzącą wodą, tzn na jakieś 3
> minuty, na ostrym ogniu, żeby nie obniżyć zbytnio temperatury wody.
> Po upuiczeniu jak najszybciej wystudzić! Najlepiej wynieśc przykryte (lub w
> rzeczonym rękawie) na balkon lub taras, na mróz. No, ale pilnowac, zeby nie
> zamarzło.

Po sparzeniu, przed włożeniem do rękawa lub gęsiarki, posmarować mięso
obficie olejem!!! Jesli pieczesz w gęsiarce, podlej też parę łyżek wody. Ja
wkładam też połówki jabłek ze dwie - dają wilgoć i super smak.
--

Ikselka.