Polki.pl

Re: Jak długo peklować przed wędzeniem

pl.rec.kuchnia

Re: Jak długo peklować przed wędzeniem

autor: Mateusz Piąty  2010-03-24 07:08:13
Dzięki wam obojgu :)
Nie mieszkam w bloku ale wędzarni nie mam u siebie. Odpada więc codzienne
wędzenie. W kominku też się nie da. Zaleję mięso i poczekam a jak się nie
uda to sam się zaleję :)

Re: Jak długo peklować przed wędzeniem

autor: XL  2010-03-24 14:42:48
Dnia Wed, 24 Mar 2010 07:08:13 +0100, Mateusz Piąty napisał(a):

> Dzięki wam obojgu :)
> Nie mieszkam w bloku ale wędzarni nie mam u siebie. Odpada więc codzienne
> wędzenie. W kominku też się nie da. Zaleję mięso i poczekam a jak się nie
> uda to sam się zaleję :)

Uda się, co ma się nie udać. Tylko obróć mięso ze 2 razy w zalewie przed
wędzeniem.
--

Ikselka.

Re: Jak długo peklować przed wędzeniem

autor: Panslavista  2010-03-24 16:48:05

"Mateusz Piąty" wrote in message
news:ri3r1tjigkii$.1i0q5bjjzi1um$.dlg@40tude.net...
> Dzięki wam obojgu :)
> Nie mieszkam w bloku ale wędzarni nie mam u siebie. Odpada więc codzienne
> wędzenie. W kominku też się nie da. Zaleję mięso i poczekam a jak się nie
> uda to sam się zaleję :)

Odradzam zalewę po peklowaniu na sucho - jezeli ważyłeś składniki do
masy mięsa i dobrze wtarłeś je w mięso jest zabezpieczone - wystarczy nadal
przekładać ze spodu na wierzch. Zalewa zmieni parametry mięsa i peklowania i
jest zbyteczna. Wystarczy ciasno ułożyć w jakimś naczyniu kamionkowym lub
emaliowanym i przycisnąć jakimś ciężarem podobnie jak w przypadku ogórków
czy kapusty.

Re: Jak długo peklować przed wędzeniem

autor: XL  2010-03-24 20:12:06
Dnia Wed, 24 Mar 2010 16:48:05 +0100, Panslavista napisał(a):

> "Mateusz Piąty" wrote in message
> news:ri3r1tjigkii$.1i0q5bjjzi1um$.dlg@40tude.net...
>> Dzięki wam obojgu :)
>> Nie mieszkam w bloku ale wędzarni nie mam u siebie. Odpada więc codzienne
>> wędzenie. W kominku też się nie da. Zaleję mięso i poczekam a jak się nie
>> uda to sam się zaleję :)
>
> Odradzam zalewę po peklowaniu na sucho - jezeli ważyłeś składniki do
> masy mięsa i dobrze wtarłeś je w mięso jest zabezpieczone - wystarczy nadal
> przekładać ze spodu na wierzch. Zalewa zmieni parametry mięsa i peklowania i
> jest zbyteczna. Wystarczy ciasno ułożyć w jakimś naczyniu kamionkowym lub
> emaliowanym i przycisnąć jakimś ciężarem podobnie jak w przypadku ogórków
> czy kapusty.

http://www.dodatkimasarskiezwm.pl/19.html
"Peklowanie mieszane stosuje się najczęściej do mięs przeznaczonych na
wędzenie. Mięso naciera się najpierw solą z przyprawami ? w proporcji na 5
kg mięsa około 22 dag soli i 2-3 ząbki czosnku, a następnie układa się je w
naczyniu i pozostawia do następnego dnia. Solankę przygotowuje się w
proporcji 21 wody, 16 dag soli, 10 g saletry oraz przyprawy: kolender,
pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, goździki oraz pół łyżeczki cukru.
Zalewę należy zagotować, wystudzić i zalać nią nasolone (poprzedniego dnia)
mięso oraz szczelnie przykryć. Mięso przechowywać w solance około 3
tygodni. Mięso zapeklowane może być przeznaczone do gotowania, ale można je
utrwalić w wekach lub uwędzić."

Oczywiście to, co napisałam poprzednio, czyli zalanie solanką, następuje
później niż następnego dnia po suchym peklowaniu, ale jako sytuacja
wyjątkowa dla uratowania mięsa jest dobrym wyjściem.
--

Ikselka.

Re: Jak długo peklować przed wędzeniem

autor: Panslavista  2010-03-25 01:39:19

"XL" wrote in message
news:4us5ro2wnnr3.husztoelj1vq.dlg@40tude.net...
> Dnia Wed, 24 Mar 2010 16:48:05 +0100, Panslavista napisał(a):
>
>> "Mateusz Piąty" wrote in message
>> news:ri3r1tjigkii$.1i0q5bjjzi1um$.dlg@40tude.net...
>>> Dzięki wam obojgu :)
>>> Nie mieszkam w bloku ale wędzarni nie mam u siebie. Odpada więc
>>> codzienne
>>> wędzenie. W kominku też się nie da. Zaleję mięso i poczekam a jak się
>>> nie
>>> uda to sam się zaleję :)
>>
>> Odradzam zalewę po peklowaniu na sucho - jezeli ważyłeś składniki do
>> masy mięsa i dobrze wtarłeś je w mięso jest zabezpieczone - wystarczy
>> nadal
>> przekładać ze spodu na wierzch. Zalewa zmieni parametry mięsa i
>> peklowania i
>> jest zbyteczna. Wystarczy ciasno ułożyć w jakimś naczyniu kamionkowym lub
>> emaliowanym i przycisnąć jakimś ciężarem podobnie jak w przypadku ogórków
>> czy kapusty.
>
> http://www.dodatkimasarskiezwm.pl/19.html
> "Peklowanie mieszane stosuje się najczęściej do mięs przeznaczonych na
> wędzenie. Mięso naciera się najpierw solą z przyprawami ? w proporcji na 5
> kg mięsa około 22 dag soli i 2-3 ząbki czosnku, a następnie układa się je
> w
> naczyniu i pozostawia do następnego dnia. Solankę przygotowuje się w
> proporcji 21 wody, 16 dag soli, 10 g saletry oraz przyprawy: kolender,
> pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, goździki oraz pół łyżeczki
> cukru.
> Zalewę należy zagotować, wystudzić i zalać nią nasolone (poprzedniego
> dnia)
> mięso oraz szczelnie przykryć. Mięso przechowywać w solance około 3
> tygodni. Mięso zapeklowane może być przeznaczone do gotowania, ale można
> je
> utrwalić w wekach lub uwędzić."
>
> Oczywiście to, co napisałam poprzednio, czyli zalanie solanką, następuje
> później niż następnego dnia po suchym peklowaniu, ale jako sytuacja
> wyjątkowa dla uratowania mięsa jest dobrym wyjściem.
> --
>
> Ikselka.

Jego mięsa nie potrzeba ratować - często podczas peklowania niedoświadczonym
brzydko pachnie, ale jeżeli dotrzymali receptury i trzymali w niskiej
temperaturze nadal jest dobre a nawet coraz lepsze. Mieszany sposób musi być
od początku przewidziany i wyważony...


Podobne do Re: Jak długo peklować przed wędzeniem

[gazeta] Jabłka ratują przed (104)2006-03-22, 20:15


Zobacz najpopularniejsze na Facebook

Polecamy w We-Dwoje.pl