co ze spirytusu? jak zrobic szybko dobra wodke?
napisał/a:
~wujek staszek
2008-11-06 12:19
cześć, dostałem litr spirytusu, na piątek wieczór jest potrzeba jego wypicia
. Jak szybko zrobić dobrą wódkę? Z wodą rozrobić to wiem, ale może jeszcze
cóś dodać? Ma być dla chłopów, nie dla bab.
. Jak szybko zrobić dobrą wódkę? Z wodą rozrobić to wiem, ale może jeszcze
cóś dodać? Ma być dla chłopów, nie dla bab.
napisał/a:
~Alex
2008-11-06 13:45
wujek staszek pisze:
> cześć, dostałem litr spirytusu, na piątek wieczór jest potrzeba jego
> wypicia . Jak szybko zrobić dobrą wódkę? Z wodą rozrobić to wiem, ale
> może jeszcze cóś dodać? Ma być dla chłopów, nie dla bab.
Porterówkę bym zrobił, ale jak mało ludzi a dużo wódki to rano może być
dramat
napisał/a:
~JerzyN
2008-11-06 20:59
Alex pisze:
>
>
> wujek staszek pisze:
>> cześć, dostałem litr spirytusu, na piątek wieczór jest potrzeba jego
>> wypicia . Jak szybko zrobić dobrą wódkę? Z wodą rozrobić to wiem,
>> ale może jeszcze cóś dodać? Ma być dla chłopów, nie dla bab.
>
> Porterówkę bym zrobił, ale jak mało ludzi a dużo wódki to rano może być
Szkoda, że nie piszesz jak.
pozdr. Jerzy
>
>
> wujek staszek pisze:
>> cześć, dostałem litr spirytusu, na piątek wieczór jest potrzeba jego
>> wypicia . Jak szybko zrobić dobrą wódkę? Z wodą rozrobić to wiem,
>> ale może jeszcze cóś dodać? Ma być dla chłopów, nie dla bab.
>
> Porterówkę bym zrobił, ale jak mało ludzi a dużo wódki to rano może być
Szkoda, że nie piszesz jak.
pozdr. Jerzy
napisał/a:
~Nika"
2008-11-06 22:08
Mój wujek uprawiał rozrabianie spirytusu sokiem z białych winogron,
proporcje jak przy rozrabianiu wodą.
--
Nika
proporcje jak przy rozrabianiu wodą.
--
Nika
napisał/a:
~JaMyszka
2008-11-06 23:45
On 6 Lis, 20:59, JerzyN wrote:
> [...]
> > Porterówkę bym zrobił, ale jak mało ludzi a dużo wódki to rano może być
> Szkoda, że nie piszesz jak.
Wedle życzenia;)
1/2 litra spirytusu
1 litr porteru (oj, ciężko teraz dostać)
szklanka cukru
laska wanilii (prawdziwa)
Podgrzać porter z cukrem i wanilią.
Po ostygnięciu dodać spirytus.
Mimo, że to słodka wódka, to facetom ona smakuje;p
--
Pozdrawiam :)
JM
http://www.bykom-stop.avx.pl/index.html
Bezpieczny wolontariat (Nobel?): http://zwijaj.pl/
> [...]
> > Porterówkę bym zrobił, ale jak mało ludzi a dużo wódki to rano może być
> Szkoda, że nie piszesz jak.
Wedle życzenia;)
1/2 litra spirytusu
1 litr porteru (oj, ciężko teraz dostać)
szklanka cukru
laska wanilii (prawdziwa)
Podgrzać porter z cukrem i wanilią.
Po ostygnięciu dodać spirytus.
Mimo, że to słodka wódka, to facetom ona smakuje;p
--
Pozdrawiam :)
JM
http://www.bykom-stop.avx.pl/index.html
Bezpieczny wolontariat (Nobel?): http://zwijaj.pl/
napisał/a:
~wujek staszek
2008-11-07 06:31
JaMyszka pisze:
> On 6 Lis, 20:59, JerzyN wrote:
>> [...]
>>> Porterówkę bym zrobił, ale jak mało ludzi a dużo wódki to rano może być
>> Szkoda, że nie piszesz jak.
>
> Wedle życzenia;)
> 1/2 litra spirytusu
> 1 litr porteru (oj, ciężko teraz dostać)
Łeee, to będzie miało jakieś 33 %..
> szklanka cukru
> laska wanilii (prawdziwa)
> Podgrzać porter z cukrem i wanilią.
> Po ostygnięciu dodać spirytus.
Ale spróbuję z mniejszą ilością piwa (pół na pół), i dam mniej cukru Dzięki...
> On 6 Lis, 20:59, JerzyN wrote:
>> [...]
>>> Porterówkę bym zrobił, ale jak mało ludzi a dużo wódki to rano może być
>> Szkoda, że nie piszesz jak.
>
> Wedle życzenia;)
> 1/2 litra spirytusu
> 1 litr porteru (oj, ciężko teraz dostać)
Łeee, to będzie miało jakieś 33 %..
> szklanka cukru
> laska wanilii (prawdziwa)
> Podgrzać porter z cukrem i wanilią.
> Po ostygnięciu dodać spirytus.
Ale spróbuję z mniejszą ilością piwa (pół na pół), i dam mniej cukru Dzięki...
napisał/a:
~JaMyszka
2008-11-07 13:06
On 7 Lis, 06:31, wujek staszek wrote:
> [...]
> Łeee, to będzie miało jakieś 33 %..
Tia...
> [...]
> Ale spróbuję z mniejszą ilością piwa (pół na pół), i dam mniej cukru Dzięki...
A na drugi dzień zobaczysz śmiejącą się myszkę;p
--
Pozdrawiam :)
JM
http://www.bykom-stop.avx.pl/index.html
Bezpieczny wolontariat (Nobel?): http://zwijaj.pl/
> [...]
> Łeee, to będzie miało jakieś 33 %..
Tia...
> [...]
> Ale spróbuję z mniejszą ilością piwa (pół na pół), i dam mniej cukru Dzięki...
A na drugi dzień zobaczysz śmiejącą się myszkę;p
--
Pozdrawiam :)
JM
http://www.bykom-stop.avx.pl/index.html
Bezpieczny wolontariat (Nobel?): http://zwijaj.pl/
napisał/a:
~D"
2008-11-07 16:30
> . Jak szybko zrobić dobrą wódkę? Z wodą rozrobić to wiem, ale może
> jeszcze
> cóś dodać? Ma być dla chłopów, nie dla bab.
>
Cytryno-winogronówka Dorasi
? l spirytusu 96%
1 l soku z białych winogron (musi być sok, nie napój)
1 cytryna, obrana, pokrojona w plastry (ja daję bez skórki, ale można też z
nią, wtedy ma trochę goryczki w sobie)
Wszystko wymieszać, po 12-24 godzinach wyjąć cytrynę, po 2-3 dniach gotowe
do picia.
Dla chłopów - proporcje 1:1. Dla kobiet - przecedzić. Wersja express:
zamiast plastrów cytryny dodać sok wyciśnięty z cytryny.
Polecam, bo napój naprawdę dobry i szybko się "przeżera" (bardzo spragnieni
nawet po godzinie-dwóch mogą próbować ). Można schłodzić - jeszcze lepszy.
Tych, którzy zdecydują się na spróbowanie, proszę o ocenę mojego przepisu.
Dorota
napisał/a:
~n.jerzy"
2008-11-07 19:36
Użytkownik "wujek staszek" napisał w wiadomości
> cześć, dostałem litr spirytusu, na piątek wieczór jest potrzeba jego
> wypicia . Jak szybko zrobić dobrą wódkę? Z wodą rozrobić to wiem, ale
> może jeszcze cóś dodać? Ma być dla chłopów, nie dla bab.
Ale mecyje,bierze sie kawalek chleba zwany popularnie pietka i po
wyskrobaniu miekkiej czesci w wykonana miseczke sypie sie cukier i podpala
chleb i cukier w tej pietce, jezeli sa jakies problemy to mozna zaczac
podpalanie tego "urzadzenia " na gazie.Zbierac skapujacy topiony cukier do
szklaneczki gdzie jest juz wstepnie rozrobiony spiryt, rozrobic, rozmieszac
i wlac do glownego roztworu ktory doprowadzic mozna do "sily" okolo
40%.Uzyskuje sie klasyczna przepalanke i dalej juz chyba wiecie co z tym
robic -:))
juras
napisał/a:
~Krystyna Chiger
2008-11-07 20:09
Użytkownik n.jerzy napisał:
> Ale mecyje,bierze sie kawalek chleba zwany popularnie pietka i po
> wyskrobaniu miekkiej czesci w wykonana miseczke sypie sie cukier i podpala
> chleb i cukier w tej pietce, jezeli sa jakies problemy to mozna zaczac
> podpalanie tego "urzadzenia " na gazie.Zbierac skapujacy topiony cukier do
> szklaneczki gdzie jest juz wstepnie rozrobiony spiryt, rozrobic, rozmieszac
> i wlac do glownego roztworu ktory doprowadzic mozna do "sily" okolo
> 40%.Uzyskuje sie klasyczna przepalanke i dalej juz chyba wiecie co z tym
> robic -:))
>
W wersji, którą znam, podpala się trochę nierozrobionego spirytusu w
szklaneczce, nad tym trzyma się piętkę z cukrem, żeby skapywało.
Piętkę trzyma się w obcęgach, a cały napój nosi nazwę obcęgówy :)
--
Krycha&Co(ty) Wiem niewiele, lecz powiem, co wiem,
http://krycha.kofeina.net choć nie będzie to pewnie myśl złota:
Najpiękniejszą muzyką przed snem
jest mruczenie szczęśliwego kota. (F.Klimek)
> Ale mecyje,bierze sie kawalek chleba zwany popularnie pietka i po
> wyskrobaniu miekkiej czesci w wykonana miseczke sypie sie cukier i podpala
> chleb i cukier w tej pietce, jezeli sa jakies problemy to mozna zaczac
> podpalanie tego "urzadzenia " na gazie.Zbierac skapujacy topiony cukier do
> szklaneczki gdzie jest juz wstepnie rozrobiony spiryt, rozrobic, rozmieszac
> i wlac do glownego roztworu ktory doprowadzic mozna do "sily" okolo
> 40%.Uzyskuje sie klasyczna przepalanke i dalej juz chyba wiecie co z tym
> robic -:))
>
W wersji, którą znam, podpala się trochę nierozrobionego spirytusu w
szklaneczce, nad tym trzyma się piętkę z cukrem, żeby skapywało.
Piętkę trzyma się w obcęgach, a cały napój nosi nazwę obcęgówy :)
--
Krycha&Co(ty) Wiem niewiele, lecz powiem, co wiem,
http://krycha.kofeina.net choć nie będzie to pewnie myśl złota:
Najpiękniejszą muzyką przed snem
jest mruczenie szczęśliwego kota. (F.Klimek)
napisał/a:
~panta_rei
2008-11-07 22:24
Świadomie, albo i nie JaMyszka napisał(a):
> On 6 Lis, 20:59, JerzyN wrote:
>> [...]
>> > Porterówkę bym zrobił, ale jak mało ludzi a dużo wódki to rano może być
>> Szkoda, że nie piszesz jak.
>
> Wedle życzenia;)
> 1/2 litra spirytusu
> 1 litr porteru (oj, ciężko teraz dostać)
Karmi też się nada ;)
> szklanka cukru
> laska wanilii (prawdziwa)
> Podgrzać porter z cukrem i wanilią.
> Po ostygnięciu dodać spirytus.
a gdzie cynamon?
Pozdrawiam.
--
Sławomir Frąc- Braniewo LRU #271189 *Polska Grupa Freesco*
http://foto.sztrandek.int.pl jid:panta_rei(at)jabber.org
Wasz Windows tego nie potrafi...:P
********** Sygnaturka na licencji GNU GPL wersja 2 *************
> On 6 Lis, 20:59, JerzyN wrote:
>> [...]
>> > Porterówkę bym zrobił, ale jak mało ludzi a dużo wódki to rano może być
>> Szkoda, że nie piszesz jak.
>
> Wedle życzenia;)
> 1/2 litra spirytusu
> 1 litr porteru (oj, ciężko teraz dostać)
Karmi też się nada ;)
> szklanka cukru
> laska wanilii (prawdziwa)
> Podgrzać porter z cukrem i wanilią.
> Po ostygnięciu dodać spirytus.
a gdzie cynamon?
Pozdrawiam.
--
Sławomir Frąc- Braniewo LRU #271189 *Polska Grupa Freesco*
http://foto.sztrandek.int.pl jid:panta_rei(at)jabber.org
Wasz Windows tego nie potrafi...:P
********** Sygnaturka na licencji GNU GPL wersja 2 *************
napisał/a:
~Zapodaj Ali van Al
2008-11-07 22:31
! ĐËVILSÖN ! ŐŐŐ ! VV.VV ! pisze:
>> A na drugi dzień zobaczysz śmiejącą się myszkę;p
>>
> jaką masz myszkę właśnie?
zrobiła sobje zdjencie
http://www.newbienudes.com/p/5152/496211818.jpg
>> A na drugi dzień zobaczysz śmiejącą się myszkę;p
>>
> jaką masz myszkę właśnie?
zrobiła sobje zdjencie
http://www.newbienudes.com/p/5152/496211818.jpg