caffe latte - prosba o sprawdzony przepis ;-)
napisał/a:
~Cyb
2007-07-27 20:06
prosba - moze ktos dac latwy i s[prawdzony przepis na robienie caffe
latte?
ew. wygonic jakims linkiem na odpowiednia strone www (byle przepis byl
sprawdzony
pozdarwiam,
Cyb
latte?
ew. wygonic jakims linkiem na odpowiednia strone www (byle przepis byl
sprawdzony
pozdarwiam,
Cyb
napisał/a:
~E."
2007-07-27 20:19
Cyb napisa?(a):
> prosba - moze ktos dac latwy i s[prawdzony przepis na robienie caffe
> latte?
> ew. wygonic jakims linkiem na odpowiednia strone www (byle przepis byl
> sprawdzony
>
Toz. to proste:
ok. 2 espresso (ok. 40 ml)
120 ml zaparzonego para; mleka
najpierw 1. espresso, potem spienione mleko, potem 2. espresso wlewane
"po ?yz.eczce" (chodzi o to by bbyly ?adne kolorowe warstwy od ciemnego
do jasnego), na wierzch napoju czepek z bitej s'mietany i oprószyc' ga?ka;
muszkato?owa; lub czekolada; w proszku.
Podawac' koniecznie w wysokich szklanicach (nie uznaje; osobis'cie latte w
ma?ej filiz.ance).
E.
> prosba - moze ktos dac latwy i s[prawdzony przepis na robienie caffe
> latte?
> ew. wygonic jakims linkiem na odpowiednia strone www (byle przepis byl
> sprawdzony
>
Toz. to proste:
ok. 2 espresso (ok. 40 ml)
120 ml zaparzonego para; mleka
najpierw 1. espresso, potem spienione mleko, potem 2. espresso wlewane
"po ?yz.eczce" (chodzi o to by bbyly ?adne kolorowe warstwy od ciemnego
do jasnego), na wierzch napoju czepek z bitej s'mietany i oprószyc' ga?ka;
muszkato?owa; lub czekolada; w proszku.
Podawac' koniecznie w wysokich szklanicach (nie uznaje; osobis'cie latte w
ma?ej filiz.ance).
E.
napisał/a:
~GastroNova"
2007-08-17 15:44
E. wrote:
Mowa chyba o Caffe Latte Macchiato, "warstwowym" napoju,
z plama kawy pomiedzy pianka a mlekiem.
> Toz. to proste:
> ok. 2 espresso (ok. 40 ml)
> 120 ml zaparzonego para; mleka
Spienionego, mleko nie powinno byc zagotowane.
Dzbanek z mlekiem odstawia sie z pary jak zaczyna parzyc w reke
przylozona do dzbanka (druga trzyma dzbanek za ucho).
> najpierw 1. espresso, potem spienione mleko, potem 2. espresso
> wlewane "po ?yz.eczce" (chodzi o to by bbyly ?adne kolorowe warstwy
> od ciemnego do jasnego),
Najpierw lepiej przygotowac mleko i wlac do szklanki, zeby sie troche
odstalo i ochlodzilo. Przy wlewaniu espresso wazna role odgrywa róznica
temperatur mleko-espresso, wiec dobrze by mleko bylo chlodne, a
espresso gorace i robione do wygrzanej filizanki. Wlewac mozna i bez
lyzeczki,
(jak mleko jest dobre), byle powoli.
http://www.gastronova.pl/materialy/galerie/ekspres_elite_maj07/la_cimbal
i_dosatron_elite_15.jpg
> na wierzch napoju czepek z bitej s'mietany i
> oprószyc' ga?ka; muszkato?owa; lub czekolada; w proszku. Podawac'
> koniecznie w wysokich szklanicach (nie uznaje; osobis'cie latte w
> ma?ej filiz.ance).
Slusznie. Dodatkowo mozna dodawac syropy smakowe slodzace,
dodaja one jeszcze jedna efektowna warstwe na spodzie, slodza i
aromatyzuja kawe. Wyglada to mniej wiecej tak:
http://www.gastronova.pl/materialy/grupy/impressa500_cap.jpg
Na zdjeciu plama jest nieco rozmyta, szklanka juz nieco stala i ostygla.
Mleko spieniane bylo recznie na parze ze starego ekpresu automatycznego,
wiec jakosc tez jest srednia. Syrop na dnie to pomaranczowy Fabbri.
Dla zainteresowanych cala galeria z pokazu dosatrona:
http://www.gastronova.pl/galerie/pokazy/pokaz_ekspresu_do_kawy_lacimbali
_dosatron_turbo_steam.html
--
GastroNova - Wyposazenie gastronomii www.gastronova.pl
Kompleksowe projektowanie i wyposazanie, kuchni, barów, restauracji,
sklepów w profesjonalny sprzet kuchenny, chlodniczy, meble ze stali
nierdzewnej, ciagi wydawcze, chemie oraz galanterie kuchenna. Serwis.
Mowa chyba o Caffe Latte Macchiato, "warstwowym" napoju,
z plama kawy pomiedzy pianka a mlekiem.
> Toz. to proste:
> ok. 2 espresso (ok. 40 ml)
> 120 ml zaparzonego para; mleka
Spienionego, mleko nie powinno byc zagotowane.
Dzbanek z mlekiem odstawia sie z pary jak zaczyna parzyc w reke
przylozona do dzbanka (druga trzyma dzbanek za ucho).
> najpierw 1. espresso, potem spienione mleko, potem 2. espresso
> wlewane "po ?yz.eczce" (chodzi o to by bbyly ?adne kolorowe warstwy
> od ciemnego do jasnego),
Najpierw lepiej przygotowac mleko i wlac do szklanki, zeby sie troche
odstalo i ochlodzilo. Przy wlewaniu espresso wazna role odgrywa róznica
temperatur mleko-espresso, wiec dobrze by mleko bylo chlodne, a
espresso gorace i robione do wygrzanej filizanki. Wlewac mozna i bez
lyzeczki,
(jak mleko jest dobre), byle powoli.
http://www.gastronova.pl/materialy/galerie/ekspres_elite_maj07/la_cimbal
i_dosatron_elite_15.jpg
> na wierzch napoju czepek z bitej s'mietany i
> oprószyc' ga?ka; muszkato?owa; lub czekolada; w proszku. Podawac'
> koniecznie w wysokich szklanicach (nie uznaje; osobis'cie latte w
> ma?ej filiz.ance).
Slusznie. Dodatkowo mozna dodawac syropy smakowe slodzace,
dodaja one jeszcze jedna efektowna warstwe na spodzie, slodza i
aromatyzuja kawe. Wyglada to mniej wiecej tak:
http://www.gastronova.pl/materialy/grupy/impressa500_cap.jpg
Na zdjeciu plama jest nieco rozmyta, szklanka juz nieco stala i ostygla.
Mleko spieniane bylo recznie na parze ze starego ekpresu automatycznego,
wiec jakosc tez jest srednia. Syrop na dnie to pomaranczowy Fabbri.
Dla zainteresowanych cala galeria z pokazu dosatrona:
http://www.gastronova.pl/galerie/pokazy/pokaz_ekspresu_do_kawy_lacimbali
_dosatron_turbo_steam.html
--
GastroNova - Wyposazenie gastronomii www.gastronova.pl
Kompleksowe projektowanie i wyposazanie, kuchni, barów, restauracji,
sklepów w profesjonalny sprzet kuchenny, chlodniczy, meble ze stali
nierdzewnej, ciagi wydawcze, chemie oraz galanterie kuchenna. Serwis.