caffe latte - prosba o sprawdzony przepis ;-)

napisał/a: ~Cyb 2007-07-27 20:06
prosba - moze ktos dac latwy i s[prawdzony przepis na robienie caffe
latte?
ew. wygonic jakims linkiem na odpowiednia strone www (byle przepis byl
sprawdzony

pozdarwiam,
Cyb
napisał/a: ~E." 2007-07-27 20:19
Cyb napisa?(a):
> prosba - moze ktos dac latwy i s[prawdzony przepis na robienie caffe
> latte?
> ew. wygonic jakims linkiem na odpowiednia strone www (byle przepis byl
> sprawdzony
>

Toz. to proste:
ok. 2 espresso (ok. 40 ml)
120 ml zaparzonego para; mleka
najpierw 1. espresso, potem spienione mleko, potem 2. espresso wlewane
"po ?yz.eczce" (chodzi o to by bbyly ?adne kolorowe warstwy od ciemnego
do jasnego), na wierzch napoju czepek z bitej s'mietany i oprószyc' ga?ka;
muszkato?owa; lub czekolada; w proszku.
Podawac' koniecznie w wysokich szklanicach (nie uznaje; osobis'cie latte w
ma?ej filiz.ance).

E.
napisał/a: ~GastroNova" 2007-08-17 15:44
E. wrote:

Mowa chyba o Caffe Latte Macchiato, "warstwowym" napoju,
z plama kawy pomiedzy pianka a mlekiem.


> Toz. to proste:
> ok. 2 espresso (ok. 40 ml)
> 120 ml zaparzonego para; mleka

Spienionego, mleko nie powinno byc zagotowane.
Dzbanek z mlekiem odstawia sie z pary jak zaczyna parzyc w reke
przylozona do dzbanka (druga trzyma dzbanek za ucho).


> najpierw 1. espresso, potem spienione mleko, potem 2. espresso
> wlewane "po ?yz.eczce" (chodzi o to by bbyly ?adne kolorowe warstwy
> od ciemnego do jasnego),

Najpierw lepiej przygotowac mleko i wlac do szklanki, zeby sie troche
odstalo i ochlodzilo. Przy wlewaniu espresso wazna role odgrywa róznica
temperatur mleko-espresso, wiec dobrze by mleko bylo chlodne, a
espresso gorace i robione do wygrzanej filizanki. Wlewac mozna i bez
lyzeczki,
(jak mleko jest dobre), byle powoli.

http://www.gastronova.pl/materialy/galerie/ekspres_elite_maj07/la_cimbal
i_dosatron_elite_15.jpg


> na wierzch napoju czepek z bitej s'mietany i
> oprószyc' ga?ka; muszkato?owa; lub czekolada; w proszku. Podawac'
> koniecznie w wysokich szklanicach (nie uznaje; osobis'cie latte w
> ma?ej filiz.ance).

Slusznie. Dodatkowo mozna dodawac syropy smakowe slodzace,
dodaja one jeszcze jedna efektowna warstwe na spodzie, slodza i
aromatyzuja kawe. Wyglada to mniej wiecej tak:

http://www.gastronova.pl/materialy/grupy/impressa500_cap.jpg

Na zdjeciu plama jest nieco rozmyta, szklanka juz nieco stala i ostygla.
Mleko spieniane bylo recznie na parze ze starego ekpresu automatycznego,
wiec jakosc tez jest srednia. Syrop na dnie to pomaranczowy Fabbri.


Dla zainteresowanych cala galeria z pokazu dosatrona:

http://www.gastronova.pl/galerie/pokazy/pokaz_ekspresu_do_kawy_lacimbali
_dosatron_turbo_steam.html


--
GastroNova - Wyposazenie gastronomii www.gastronova.pl
Kompleksowe projektowanie i wyposazanie, kuchni, barów, restauracji,
sklepów w profesjonalny sprzet kuchenny, chlodniczy, meble ze stali
nierdzewnej, ciagi wydawcze, chemie oraz galanterie kuchenna. Serwis.