Doskonałe krasnoludki
Do przyrządzenia potrzebne nam będzie:
- 3 niezbyt grube pory,
- 7 rzodkiewek,
- 7 czubków czerwonych papryk,
- 14 ziaren pieprzu lub jałowca,
- 7 kawałeczków czerwonej papryki w kształcie półksiężyca
- drewniane wykałaczki.
Na początku dokładnie umyj rzodkiewki, papryki oraz pory. Rzodkiewkom utnij natki i wąsy. Por dokładnie wypłucz z ziemi (w środku). Pokrój go na równe kawałki (około np. 3 cm długości; dotyczy to części białej od strony korzenia). Paprykom utnij same czubki. W rzodkiewkach wydrąż nożykiem małe dziurki - do których włóż ziarenka pieprzu (będą to oczka). Kiedy tak wszystko będzie przygotowane - montuj krasnoludki.
Na talerzu ustaw kawałki porów, do nich przyczep za pomocą wykałaczki rzodkiewkę. Każdej rzodkiewce załóż czerwony czubek od papryki (por - tułów, rzodkiewka - główka, czubek od papryki - czapeczka). Usta zrób z kawałeczków papryki - przyczep je malutką częścią wykałaczki. Pamiętaj, aby przed jedzeniem przypomnieć maluchom o obecności wykałaczek (żeby na nie uważały i wyjęły w czasie konsumpcji)!!
Siedmiu krasnoludków już jest, brakuje jeszcze Królewny Śnieżki. Może ktoś obmyśli jak ją zrobić?
Smacznego!
Celina Fręczko