Domowe ciasto a'la kopiec kreta - przepis

Zobacz, jak możesz samodzielnie przegotować cudownie śmietankowo-czekoladowe ciasto!
/ 05.07.2018 09:01

Pyszne czekoladowe ciasto z bananami i lekkim kremem śmietankowym. Zobacz, jak możesz przegotować cudownie śmietankowo-czekoladowe ciasto!

Domowe ciasto a la kopiec kreta - przepis

fot. Fotolia

Zobacz też: Babeczki a'la Kopiec Kreta

Składniki na ciasto:

  • 250 g margaryny
  • 1,5 szklanki cukru
  • 5 jaj
  • 3 łyżki kakao
  • Cały cukier wanilinowy
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki wody

Składniki na masę śmietankową:

  • Galaretka bananowa
  • Galaretka agrestowa
  • 0,5 l śmietany kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • Szklanka wody
  • 2 opakowania cukru wanilinowego
  • Szklanka wody
  • Opakowanie wiórków czekoladowych (ok. 100 g)

Dodatkowo:

  • 4 banany

Sposób przygotowania:

Ciasto:

1. Margarynę wyjąć wcześniej z lodówki, by była miękka. Zagotować ją z kakao, cukrem wanilinowym, cukrem i wodą. Całość ciągle mieszamy. Tak przygotowaną masę czekoladową ostudzić.

2. Białka jej ubić na sztywno. Dodać je do ostudzonej masy czekoladowej. Mieszając, dodawać mąkę.

3. Ciasto piec przez ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, w tortownicy o średnicy 28 cm.

Masa:

1. Galaretki rozpuścić w wodzie. Do każdej dodać cukier wanilinowy. Ostudzić.

2. Kremówkę ubić na sztywno. Dodać cukier puder. Następnie dodać tężejące galaretki.

3. Wymieszać. Dodać wiórki czekoladowe.

Następnie:

1. Odkroić wierzch ciasta. Pokruszyć na małe kawałeczki. W dolnej części wydrążyć dziurę pozostawiając ok. 1 cm od brzegu ciasta oraz ok. 0,05 cm od spodu.

2. Obrać banany, przekroić wzdłuż na pół. Ułożyć obok siebie w wydrążonej części ciasta.

3. Na banany położyć krem śmietankowy. Uformować kopułę.

4. Na krem położyć pokruszoną wierzchnią część ciasta. Ponownie uformować kopułę.

5. Ciasto schłodzić przed podaniem.

Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA