Pyszne czekoladowe ciasto z bananami i lekkim kremem śmietankowym. Zobacz, jak możesz przegotować cudownie śmietankowo-czekoladowe ciasto!
fot. Fotolia
Zobacz też: Babeczki a'la Kopiec Kreta
Składniki na ciasto:
- 250 g margaryny
- 1,5 szklanki cukru
- 5 jaj
- 3 łyżki kakao
- Cały cukier wanilinowy
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 4 łyżki wody
Składniki na masę śmietankową:
- Galaretka bananowa
- Galaretka agrestowa
- 0,5 l śmietany kremówki
- 3 łyżki cukru pudru
- Szklanka wody
- 2 opakowania cukru wanilinowego
- Szklanka wody
- Opakowanie wiórków czekoladowych (ok. 100 g)
Dodatkowo:
- 4 banany
Sposób przygotowania:
Ciasto:
1. Margarynę wyjąć wcześniej z lodówki, by była miękka. Zagotować ją z kakao, cukrem wanilinowym, cukrem i wodą. Całość ciągle mieszamy. Tak przygotowaną masę czekoladową ostudzić.
2. Białka jej ubić na sztywno. Dodać je do ostudzonej masy czekoladowej. Mieszając, dodawać mąkę.
3. Ciasto piec przez ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, w tortownicy o średnicy 28 cm.
Masa:
1. Galaretki rozpuścić w wodzie. Do każdej dodać cukier wanilinowy. Ostudzić.
2. Kremówkę ubić na sztywno. Dodać cukier puder. Następnie dodać tężejące galaretki.
3. Wymieszać. Dodać wiórki czekoladowe.
Następnie:
1. Odkroić wierzch ciasta. Pokruszyć na małe kawałeczki. W dolnej części wydrążyć dziurę pozostawiając ok. 1 cm od brzegu ciasta oraz ok. 0,05 cm od spodu.
2. Obrać banany, przekroić wzdłuż na pół. Ułożyć obok siebie w wydrążonej części ciasta.
3. Na banany położyć krem śmietankowy. Uformować kopułę.
4. Na krem położyć pokruszoną wierzchnią część ciasta. Ponownie uformować kopułę.
5. Ciasto schłodzić przed podaniem.
Smacznego!