Cynamonowe bułeczki

Gdy uczysz się szkolne formułki w przerwie zjedz cynamonowe bułki.
/ 15.06.2011 07:56

Gdy uczysz się szkolne formułki w przerwie zjedz cynamonowe bułki.

Cynamonowe bułeczki

Do przyrządzenia potrzebne nam będzie:

Ciasto:

  • 40 dag mąki,
  • 2,5 dag drożdży,

  • 7 dag cukru,
  • 8 dag masła,
  • szklanka mleka,
  • ½ łyżeczki zmielonego kardamonu,
  • ½ łyżeczki soli.

Nadzienie:

  • 4 łyżki stopionego masła,
  • 10 dag cukru,
  • 2 łyżeczki cynamonu.

 

Etapy przygotowania:
Wyrób ciasto drożdżowe. Najpierw przygotuj rozczyn- drożdże rozetrzyj z cukrem i dodaj pół szklanki mleka. Odstaw do wyrośnięcia. Do miski przesiej mąkę. Gdy zaczyn podrośnie wlej go do mąki, dodaj resztę mleka, zmielony kardamon i sól. Na koniec dodaj roztopione masło (8 dag masła)- powinno być letnie nie gorące. Łyżką drewnianą lub ręką wyrób dokładnie ciasto. Odstaw do ciepłego miejsca. Gdy ciasto wyrośnie cienko rozwałkuj. Przygotuj nadzienie- masło połącz z cynamonem i cukrem. Rozwałkowany placek posmaruj nadzieniem. Następnie ciasto zwiń w ciasną roladę, którą potniesz na 2-3 cm kawałki. Bułeczki układaj na blasze (wyłożonej papierem do pieczenia- podwójny arkusz) . układaj je w dużych odstępach. Piecz je 15-20 minut w temperaturze 180 stopni C. Zamiast nadzienia cynamonowego możesz zrobić nadzienie serowe (ser biały zmielony połączyć z cukrem).

Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA