Polki.pl
kom. (7)

Co możemy zamrozić, ile przechowywać?

Choć, mogłoby się wydawać, że przechowywać w zamrażarce można wszystkie owoce i warzywa niestety tak nie jest. Nie wszystkie z nich można zamrażać. Z pewnością do zamrażania nie nadaje się sałata i rzodkiewka. Poniżej przedstawiamy te produkty, które mrozimy najczęściej i po rozmrożeniu nadają się do spożycia.

Zioła
Nie ma to, jak świeże, pachnące zielone przyprawy w środku zimy. Jeśli chcemy móc doprawiać przygotowywane zimową porą dania, świeżymi ziołami, a nie mamy cierpliwości do hodowania ich na okiennym parapecie, po zakończonym sezonie letnim bez problemu możemy je zamrozić. Zioła powinny być zebrane świeże, dokładnie oczyszczone i umyte. Jeśli preferujemy drobno posiekane, musimy je pokroić, jeśli nie, możemy mrozić je w całości. Do mrożenia idealny jest koperek, bazylia, natka pietruszki korzennej, tymianek, szczypiorek i melisa. Zioła możemy przechowywać od 3 do 4 miesięcy.

Co możemy zamrozić, ile przechowywać?Owoce
Smak owoców pozwala nam na pałaszowanie podczas długich zimowych wieczorów między innymi smacznych galaretek z ich dodatkiem, pysznych ciast domowej roboty. Dlaczego nie skorzystać zatem z darów jakie daje nam gorące lato?

  • Agrest przechowujemy max. 12 miesięcy; przed zamrożeniem powinien być dokładnie umyty i oczyszczony z szypułek i ogonków.
  • Truskawki przechowujemy max. 12 miesięcy; przed zamrożeniem dokładnie myjemy je i zdejmujemy szypułki. 
  • Wiśnie przechowujemy max. 12 miesięcy; przed zamrożeniem dokładnie je myjemy. Wiele osób uważa, że przed zamrożeniem powinny być wypestkowane. 
  • Czarne jagody przechowujemy max. 12 miesięcy; aby je dokładnie oczyścić i przebrać, najlepiej jest zanurzyć je w wodzie na dużym sicie, potem odsączyć i pozostawić do wyschnięcia.  
  • Maliny przechowujemy max. 12 miesięcy; maliny z uwagi na swoją delikatną budowę, podczas mycia mogą się uszkodzić, dlatego wybieramy te okazałe i nieuszkodzone, układamy je pojedynczo na tacce i tak zamrażamy, potem możemy zsypać do jednego woreczka kilka zamrożonych na tacy partii.
  • Gruszki i jabłka przechowujemy od 8 do 12 miesięcy; owoce myjemy dokładnie, obieramy ze skórki i kroimy na połówki.  
  • Porzeczki czarne, białe lub czerwone przechowujemy max. 12 miesięcy; myjemy je dokładnie i oczyszczamy z szypułek. Mrozimy rozsypane na tacy.

Warzywa
Warzywa dodajemy do zup, potraw mięsnych, przyrządzamy z nich sałatki, dusimy na patelni. Zimą, gdy z oczywistych powodów nie możemy sięgnąć po nie na przydomową grządkę, a warzywa w marketach są wątpliwej świeżości w dodatku w bardzo niełaskawej cenie, mrożonki sprawdzają się idealnie.

  •  Pomidory przechowujemy max. 12 miesięcy; zanim włożymy je do zamrażalnika musimy je dokładnie umyć i oczyścić z szypułek. Na pewno ich nie kroimy, powinny być zamrożone w całości. Ale już co do obierania ze skórki, są tego i zwolennicy i przeciwnicy. Jedni przed zamrożeniem, zanurzają pomidory w gorącej wodzie i zdejmują skórkę, inni skórki nie zdejmują.
  • Pory przechowujemy max. 6 miesięcy; myjemy je dokładnie i odcinamy cześć korzenną. Pory można zamrozić w całości lub pokroić w kawałki.  
  • Paprykę przechowujemy max. 7 miesięcy; przed jej zamrożeniem koniecznie trzeba ją dokładnie umyć i usunąć gniazdo nasienne.  
  • Groszek zielony przechowujemy max. 12 miesięcy; najpierw musimy wyłuskać poszczególne sztuki z łupiny, potem umyć je i przebrać na sicie w zimnej wodzie, a na końcu krótko blanszować. 
  • Kukurydzę przechowujemy max. 12 miesięcy; najpierw trzeba obrać i umyć kolby kukurydzy, w całości blanszować krótko w gorącej wodzie, a potem łuskać ziarno kukurydzy i zamrażać w woreczkach lub plastikowych pudełkach.  
  • Marchewkę przechowujemy max. 9 miesięcy; młode marchewki dokładnie szorujemy szczoteczką pod bieżącą wodą, starsze obieramy cienko ze skórki. Małe marchewki możemy mrozić w całości, duże trzeba koniecznie pokroić w kostkę. 
  • Bób przechowujemy max. 12 miesięcy; do mrożenia nadaje się tylko młody bób, nie obieramy go ze strąków, blanszujemy krótko w gorącej w wodzie.

Nie zastanawiajmy się nad tym, czy mrozić, czy też nie mrozić. Pracy przy tym zajęciu naprawdę nie ma zbyt wiele, a ile radości z intensywnego smaku rozmrożonych owoców i warzyw będziemy mieć zimową porą, przekonajmy się sami.

mwmedia
Oceń4.33 / 18

Podobne w temacie Kuchenne porady

Skomentuj Co możemy zamrozić, ile przechowywać?

Gość
Gość We-Dwoje.pl
Środa | 24 Lip 13, 00:43
+1    oceniono 1 raz
Gość We-Dwoje.pl
Re: Co możemy zamrozić, ile przechowywać?lody
Gość We-Dwoje.pl
Niedziela | 10 Mar 13, 17:35
-1    oceniono 1 raz
Gość We-Dwoje.pl
Re: Co możemy zamrozić, ile przechowywać?Tragiczny ten artykuł, nie wyjaśnia dla czego nie wolno mrozić np. mleka, co się dzieje z nim? Wiadomo powszechnie, że mleko przegotowane już jest pozbawione witamin... a masło, sery, margaryny, białka jaj, mleko? To wszystko można przecież mrozić i nie spotkałem się z opinią na że nie wolno, ser przecież nie straci walorów odżywczych, jedynie...więcej »
Gość We-Dwoje.pl
Wtorek | 22 Lis 11, 10:10
-1    oceniono 1 raz
Gość We-Dwoje.pl
Re: Co możemy zamrozić, ile przechowywać?ile można przechowywać zamrożone grzyby
Gość We-Dwoje.pl
Czwartek | 11 Sie 11, 10:40
0    nie oceniono 0
Gość We-Dwoje.pl
Re: Co możemy zamrozić, ile przechowywać?Ja mrożę również fasolkę sszparagową - zblanszowaną, korzeń pietruszki (tre na tarce), dynię pokrojona w grubą kostkę. Robię sobie równiez paczuszki z ziół - liście pora, pietruszki, selera, lubczyka składam razem w małą paczuszkę i obwaiązuję nitką, do zupy jak znalazł. Mrożę również grzyby i
Gość We-Dwoje.pl
Piątek | 24 Cze 11, 11:30
0    nie oceniono 0
Gość We-Dwoje.pl
Re: Co możemy zamrozić, ile przechowywać?Super pomocne to jest ;) Tylko szkoda, że tak mało przykładów.
J
Piątek | 30 Kwi 10, 18:35
+1    oceniono 1 raz
J
Re: Co możemy zamrozić, ile przechowywać?Co tak mało przykładów? pozdrawiam
Gość We-Dwoje.pl
Piątek | 26 Cze 09, 10:37
-3    oceniono 3 razy
Gość We-Dwoje.pl
Re: Co możemy zamrozić, ile przechowywać?Właśnie czegoś takiego szukałam, może to w końcu rozwiąże mój problem z mrożonkami, zwłaszcza, że skorzystam jeszcze z fajnej porady, którą znalazłam na http://kobieta.netbird.pl/a/323/7006,1 bo wydaje się skuteczna. Trzymajcie mocno kciuki żeby się udało.
Napisz komentarz i dołącz do dyskusji

Podobne do Co możemy zamrozić, ile przechowywać?

Zobacz
ostatnie wydanie tygodnika

Wysłanie formularza jest jednoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu We-Dwoje Polki.pl