„Kill Grill. Restauracja od kuchni”

Zabawna książka zarówno dla wielbicieli jedzenia, jak i dla osób, które poprzestają na hamburgerach. Ci pierwsi znajdą w niej pyszne opisy potraw, smaków i kulinarnych inicjacji. Drudzy zapewne z satysfakcją przeczytają, w jaki sposób i z czego naprawdę (!) przygotowywane są potrawy dla smakoszy – lektura tyleż wstrząsająca, co pouczająca.
/ 06.08.2008 22:37
Zabawna książka zarówno dla wielbicieli jedzenia, jak i dla osób, które poprzestają na hamburgerach. Ci pierwsi znajdą w niej pyszne opisy potraw, smaków i kulinarnych inicjacji. Drudzy zapewne z satysfakcją przeczytają, w jaki sposób i z czego naprawdę (!) przygotowywane są potrawy dla smakoszy – lektura tyleż wstrząsająca, co pouczająca.

Czytelnicy szukający rozrywki będą się skręcać ze śmiechu. Ale warto też docenić soczysty (nomen omen) i sugestywny język, galerię niezapomnianych portretów literackich, a także znakomitą analizę socjologiczną wiata ludzi zajmujących się kuchnią („zbieraniny psychopatycznych specjalistów od grillowania, alkoholików wyspecjalizowanych w zajmowaniu się zimnym bufetem, głupich lasek kandydujących na stanowisko sosjera, ekwadorskich speców od makaronu, obłąkanych cukierników”). Bourdain uchwycił ich żargon, nałogi, zwyczaje i„Kill Grill. Restauracja od kuchni” przywołał wiele ciekawostek gwarantujących pasjonującą lekturę.

Nie zrozumcie mnie źle: uwielbiam pracę w restauracji. W końcu, do diabła, nadal siedzę w tym biznesie - jako dożywotni, klasycznie wyedukowany szef kuchni, który za jakąś godzinę będzie prawdopodobnie smażył kości na sos demi-glace i oprawiał polędwiczki w pomocniczej kuchni przy Park Avenue.

Nie zamierzam się rozwodzić na temat wszystkiego, co widziałem, czego się nauczyłem i czego dokonałem w trakcie mojej długiej i burzliwej kariery - pracowałem jako pomywacz, kuchenny chłopiec na posyłki, zajmowałem się smażeniem i grillowaniem, byłem sosjerem, zastępcą szefa kuchni i wreszcie szefem kuchni - ponieważ pogniewałem się na swoją branżę albo chciałbym
przerazić klientów odwiedzających restauracje. Chciałbym pozostać szefem kuchni, kiedy ta książka się ukaże, ponieważ restauracje to jedyny świat, który naprawdę dobrze znam.(...)

Chcę wam opowiedzieć o mrocznych zakamarkach restauracji, o subkulturze, w której militarna hierarchia o kilkusetletniej tradycji i żeglarski etos zamykający się w haśle "rum, sodomia i chłosta" tworzą mieszaninę wzorowej dyscypliny i przyprawiającego o wrzody żołądka chaosu.(...)

Od dawna wierzyłem, że dobre jedzenie, dobry smak potrawy wiąże się przede wszystkim z ryzykiem. Czy mówimy o niepasteryzowanym serze stilton, surowych ostrygach, czy o pracy dla zorganizowanej grupy przestępczej - za każdym razem jedzenie wiązało się dla mnie z przygodą."
(fragment)
Anthony Bourdain

Anthony Bourdain absolwent CIA (Culinary Institute of America), przeszedł wszystkie szczeble
kariery kucharskiej, od pomywacza do szefa kuchni w znakomitej nowojorskiej restauracji "Brasserie Les Halles". Autor kryminałów oraz książek kucharskich i "kuchennych", czyli ukazujących pracę w kuchni od kuchni (m.in. Bone in the Throat, 2000; Gone Bamboo, 2000; Typhoid Mary (An Urban
Historical), 2001; Cook's Tour: In Search of the Perfect Meal, 2002; Anthony Bourdain's Les Halles Cookbook, 2004; The Nasty Bits, 2006). Jego teksty publikował m.in. "New York Times", "The Times", "Observer", "Independent". Bourdain miał swój program w telewizji Ford Network, a obecnie można go oglądać w "Anthony Bourdain: No Reservations" na kanale Discovery Travel &
Living. Książka Kill Grill. Restauracja od kuchni, wydana w 23 krajach, jest światowym bestsellerem.

Redakcja poleca

REKLAMA