Słodziki

Bardzo proszę o radę czym najlepiej "słodzić" herbatę, kawę? Jaki słodzik jest najbezpieczniejszy i nie powoduje skutków ubocznych?
/ 26.06.2009 11:20
Słodziki

Bardzo proszę o radę czym najlepiej "słodzić" herbatę, kawę? Jaki słodzik jest najbezpieczniejszy i nie powoduje skutków ubocznych?
Kayra
Środki intensywnie słodzące, czyli popularne słodziki są substancjami kilkusetkrotnie słodszymi od cukru, które jednocześnie nie zawierają żadnych kalorii. Mogą je stosować diabetycy, osoby dbające o linię oraz o piękny uśmiech, gdyż w przeciwieństwie do cukru nie działają próchnicotwórczo. Do najpopularniejszych słodzików zaliczamy acesulfam k i aspartam.

Aspartam, mimo iż dopuszczony do stosowania, nie powinien być używany przez każdego. Nie należy go mianowicie stosować u osób chorych na fenyloketonurię, gdyż zawiera w swym składzie aminokwas fenyloalaninę. Poza tym aspartam traci swe właściwości słodzące w temperaturze powyżej 100 °C. Dochodzi wtedy do powstania związków szkodliwych i wykształcenia metalicznego posmaku.

Acesulfam K uznawany jest za najbezpieczniejszy i najbardziej uniwersalny środek słodzący. Może być stosowany zarówno w produktach zimnych jak i do słodzenia herbaty czy kawy. W połączeniu z aspartamem potęguje słodki smak, dzięki czemu możemy użyć mniej tych substancji.
Choć słodziki są substancjami syntetycznymi i trudno przewidzieć skutki długoletniego ich stosowania, nie trzeba się ich obawiać, gdyż przed dopuszczeniem do obrotu, każdy z nich przechodzi szereg badań i wszelki zastrzeżenia skutkują usunięciem produktu ze sprzedaży (miało to miejsce np. w przypadku sacharyny).

Pozdrawiam serdecznie


Redakcja poleca

REKLAMA