Wszystko o pieczeniu i zapiekaniu

Wszystko o pieczeniu i zapiekaniu
Jak zdrowo przyrządzić pieczeń i zrobić zapiekankę? Radzi dietetyk.
/ 07.08.2008 10:36
Wszystko o pieczeniu i zapiekaniu
Pieczenie
Pieczone i drobno pokrojone mięso będzie smakować już rocznemu brzdącowi. Pieczone ryby podaj malcowi powyżej roku, a biszkopt i ciasto drożdżowe już od dziesiątego miesiąca.

Mięso
Najpierw piecz je przez 15 minut w odkrytym naczyniu w temperaturze 230°C, potem dodaj trochę wrzącej wody i zmniejsz temperaturę do 175°C. Od czasu do czasu polewaj mięso sosem (zbierze się w naczyniu do pieczenia), by się nie wysuszyło. Na 15 minut przed końcem odkryj pieczeń, by ją przyrumienić. Jeśli nie chcesz zawracać sobie głowy polewaniem, włóż mięso do specjalnego rękawa.
Czy wiesz, jak sprawdzić, czy jest upieczone? Wtedy, gdy widelec wchodzi w nie łatwo, a wypływający z mięsa sok nie jest różowy.
Nasza rada. Po wyjęciu mięsa od czasu do czasu polewaj je sosem, dopóki nie wystygnie – będzie soczyste i smaczne.

Ryby
Najlepiej piec je w folii aluminiowej. Rozgrzej piekarnik do ok. 200°C i włóż rybę na 15 minut. Przed pieczeniem folię posmaruj oliwą.
Nasza rada. Jeśli masz piekarnik z termoobiegiem, termostat ustaw na niższą temperaturę.

Ciasto
Temperatura piekarnika musi być dostosowana do rodzaju ciasta. Piernik piecze się w 180-190°C, ciasto kruche w 200-220°C, ciasto ucierane, ptysiowe, sernik, biszkopt w 180°C, ciasto drożdżowe w 180-200°C.
Aby sprawdzić, czy ciasto się upiekło, nakłuj je patyczkiem (np. do szaszłyków, wykałaczką) – po wyjęciu powinien być suchy.
Nasza rada. Jeśli w przepisie jest mowa o średnio nagrzanym piekarniku, oznacza to mniej więcej 175°C. Blaszki z ciastem nigdy nie ustawiaj na dolnej półce piecyka. Nie próbuj go też, a nawet nie otwieraj piekarnika, gdy rośnie!

Zapiekanie
Zapiekankę możesz przygotować przedszkolakowi. Ugotowane wcześniej składniki polej sosem, posyp serem i wstaw do piekarnika, aż ser się rozpuści.
Nasza rada. Do zapiekania używaj serów o większej zawartości tłuszczu, takich jak: cheddar, mozzarella, ementaler.

Tekst: Joanna Kieniewicz-Górska/Twoje Dziecko
Konsultacja: dr Halina Weker, dietetyk, IMiD

Redakcja poleca

REKLAMA