Zupa krem z pomidorów

Zupa nie musi być nudna, jeśli podasz ją z łyżką serka mascarpone!

DRUKUJ PRZEPIS
Zupa krem z pomidorów
A. Rogalski
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 40 min
Ilość kalorii: 120 kcal
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1,5 kg pomidorów
  • 4 łyżki oliwy l duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3/4 l bulionu warzywnego
  • marchewka
  • oregano
  • tymianek
  • listki bazylii
  • sól i pieprz
Zupa pomidorowa na mleku kokosowym - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Czosnek i cebulę obrać, drobno posiekać. W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić czosnek i cebulę. Smażyć mieszając kilka minut, aż zmiękną, uważając, aby się nie przypaliły.
  2. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na połówki, wycinając zielone nasady ogonków. Włożyć do garnka, wlać bulion warzywny. Marchewkę obrać i pokroić w cienkie plasterki, wrzucić do garnka. Gotować na małym ogniu ok. 20 minut, mieszając co jakiś czas, aby warzywa nie przywarły do dna garnka.
  3. Po tym czasie zmiksować zupę na gładki krem i doprawić do smaku solą, pieprzem, szczyptą oregano i tymianku. Listki bazylii opłukać. Zupę rozlać do miseczek, posypać listkami bazylii.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)