Grzybowa zupa zabielana

Jedna porcja to tylko 120 kcal!

DRUKUJ PRZEPIS
Grzybowa zupa zabielana
A. Rogalski
Liczba porcji: 6
Czas wykonania: 90 min
Ilość kalorii: 120 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 70 dag grzybów leśnych
  • cebula
  • 2 - 3 łyżki masła
  • włoszczyzna
  • 1 – 2 ząbki czosnku
  • 2 listki laurowe
  • ziele angielskie
  • tymianek
  • rozmaryn
  • 4 średnie ziemniaki
  • 100 ml śmietany 12 %
  • łyżka mąki
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
Zupa solianka - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Grzyby oczyścić, umyć, duże pokroić na kawałki. Cebulę obrać, posiekać. W garnku rozpuścić masło, włożyć cebulę z grzybami i smażyć mieszając, aż grzyby puszczą sok. Przykryć i dusić ok. 10 min.
  2. Włoszczyznę oczyścić, pokroić, dodać do grzybów. Wlać 2 l wody, dodać czosnek, listki laurowe, ziele angielskie, po gałązce tymianku i rozmarynu oraz sól i pieprz. Gotować ok. 30 min na małym ogniu.
  3. Dodać pokrojone ziemniaki, gotować jeszcze 15 min. Zupę zagęścić śmietaną rozmieszaną z mąką, zagotować, doprawić do smaku. Posypać posiekaną natką.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)