Sałatka ziemniaczana z pulpecikami z mielonego indyka

Sycąca i bardzo smaczna. Doskonała na lunch lub kolację.

DRUKUJ PRZEPIS
Sałatka ziemniaczana z pulpecikami z mielonego indyka
Fotolia
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 30 min
Ilość kalorii: 350 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 80 dag ziemniaków
  • 35 dag mielonego indyka
  • jajko
  • łyżka sezamu
  • 2 łyżki bułki tartej
  • łyżeczka musztardy
  • 2 średnie czerwone cebule
  • 4 ogórki kiszone
  • 1/2 małego pora
  • po 1/2 czerwonej, żółtej, zielonej papryki
  • łyżeczka majeranku
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • bułka do panierowania
Sos:
  • 10 łyżek oliwy
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • łyżka musztardy
Sałatka świąteczna z ziemniakami, brokułami i łososiem - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
Sałatka przypomina trochę klasyczną niemiecką sałatkę ziemniaczaną, ale jest lżejsza i delikatniejsza.
  1. Ziemniaki opłucz, ugotuj w mundurkach w lekko osolonej wodzie.
  2. Jeszcze ciepłe obierz i pokrój w ćwiartki.
  3. Mielone mięso z indyka wyrób na gładką masę z jajkiem, musztardą, sezamem, bułką tartą.
  4. Dopraw majerankiem, solą, pieprzem.
  5. Z masy uformuj malutkie kulki, obtocz je w dodatkowej bułce, a następnie usmaż na rumiano na rozgrzanym oleju.
  6. Ogórki pokrój w kostkę.
  7. Oczyszczoną cebulę i pora pokrój w plasterki.
  8. Papryki pokrój w paseczki.
  9. Składniki sosu połącz, dopraw do smaku.
  10. Polej nim wszystkie składniki sałatki. wymieszaj.

Inne smakowite sałatki ziemniaczane:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)