Przygotowanie: 15 min
Porcja: 230 kcal
Składniki na 4–5 porcji:
- wędzona pierś kurczaka
- 20 dag fety
- puszka kukurydzy
- 10 suszonych pomidorów
- 5 dag sałatkowych liści szpinaku
Sos:
- 1/4 szklanki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki octu balsamicznego
- płaska łyżeczka musztardy Dijon
- sól, pieprz, cukier
Sposób wykonania:
1. Filet z kurczaka pokrój w drobną kostekę. Osącz kukurydzę z zalewy. Pomidory wyjmij z oliwy, w której się marynowały i pokrój
w cienkie paseczki. Liście szpinaku przebierz, opłucz, osusz i wyłóż nimi półmisek.
2. Ser feta wyjmij z zalewy, pokrój w kostkę. Wymieszaj z kurczakiem, kukurydzą i pomidorami. Ułóż na liściach szpinaku.
3. Przygotuj sos: musztardę wymieszaj z octem, dopraw solą, pieprzem i cukrem, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę.
Następnie, stale energicznie mieszając, powoli, cienkim strumieniem dolewaj oliwę.
4. Przygotowanym sosem polej sałatkę. Odstaw na 15 minut, aby smaki dobrze się przegryzły. Sałatkę podawaj z pieczywem (najlepiej typu włoskiego – ciabatta) lub czosnkowymi grzankami z pszennego chleba.
Smaczne przepisy na pyszne sałatki - forum >>
Sałatka z wędzonym kurczakiem
Sałatka będzie aromatyczna, jeśli doprawisz ją odrobiną suszonego tymianku