Sałatka z wędzonym kurczakiem

Sałatka będzie aromatyczna, jeśli doprawisz ją odrobiną suszonego tymianku
/ 13.12.2010 09:24

Przygotowanie: 15 min 
Porcja: 230 kcal

Składniki na 4–5 porcji:
- wędzona pierś kurczaka
- 20 dag fety
- puszka kukurydzy
- 10 suszonych pomidorów
- 5 dag sałatkowych liści szpinaku

Sos:
- 1/4 szklanki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki octu balsamicznego
- płaska łyżeczka musztardy Dijon
- sól, pieprz, cukier

Sposób wykonania:
1. Filet z kurczaka pokrój w drobną kostekę. Osącz kukurydzę z zalewy. Pomidory wyjmij z oliwy, w której się marynowały i pokrój
w cienkie paseczki. Liście szpinaku przebierz, opłucz, osusz i wyłóż nimi półmisek.

2. Ser feta wyjmij z zalewy, pokrój w kostkę. Wymieszaj z kurczakiem, kukurydzą i pomidorami. Ułóż na liściach szpinaku.

3. Przygotuj sos: musztardę wymieszaj z octem, dopraw solą, pieprzem i cukrem, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę.
Następnie, stale energicznie mieszając, powoli, cienkim strumieniem dolewaj oliwę.

4. Przygotowanym sosem polej sałatkę. Odstaw na 15 minut, aby smaki dobrze się przegryzły. Sałatkę podawaj z pieczywem (najlepiej typu włoskiego – ciabatta) lub czosnkowymi grzankami z pszennego chleba.

Smaczne przepisy na pyszne sałatki - forum >>

Redakcja poleca

REKLAMA