Składniki:
- 2 melony- 2 pomidory
- 2 awokado
- dojrzała gruszka
- 10 dag wędzonego sera żółtego
- mieszanka przypraw do pomidorów
- po 3 gałązki melisy, bazylii, oregano
- ząbek czosnku
- sok z cytryny
- oliwa
- cukier
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
1. Melony rozetnij na pół, wydrąż gniazda nasienne, a brzegi połówek ponacinaj dekoracyjnie w ząbki.
2. Obierz awokado, pokrój w kostkę, skrop sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało.
3. Pomidory pokrój na małe cząstki, a gruszkę na kawałki. Ser potnij w cieniusieńkie płatki. Listki ziół poodrywaj od gałązek.
4. Wszystkie przygotowane składniki połącz w jednej salaterce, oprósz przyprawą do pomidorów.
5. Czosnek przeciśnij przez praskę, wymieszaj z łyżką soku z cytryny. Utrzyj z cukrem i solą do smaku. Połącz z 3 łyżkami oliwy.
6. Sosem skrop sałatkę i rozłóż po porcji do wydrążonych połówek melona. Ponownie oprósz przyprawą do pomidorów. Natychmiast podawaj.
2. Obierz awokado, pokrój w kostkę, skrop sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało.
3. Pomidory pokrój na małe cząstki, a gruszkę na kawałki. Ser potnij w cieniusieńkie płatki. Listki ziół poodrywaj od gałązek.
4. Wszystkie przygotowane składniki połącz w jednej salaterce, oprósz przyprawą do pomidorów.
5. Czosnek przeciśnij przez praskę, wymieszaj z łyżką soku z cytryny. Utrzyj z cukrem i solą do smaku. Połącz z 3 łyżkami oliwy.
6. Sosem skrop sałatkę i rozłóż po porcji do wydrążonych połówek melona. Ponownie oprósz przyprawą do pomidorów. Natychmiast podawaj.