Sałatka makaronowa z warzywami

/
DRUKUJ PRZEPIS
Składniki:
- 30 dag makaronu świderki
- 1/2 brokuła
- 2 marchewki 
- biała cebula
- pęczek bazylii
- 20 dag pomidorków czereśniowych
- łyżka octu balsamicznego
- 3 łyżki oliwy
- łyżka słodkokwaśnego sosu chili
- 2–3 łyżki jabłek kaparowych
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Makaron wsyp do posolonego wrzątku. Ugotuj według przepisu na opakowaniu. Odcedź, przelej zimną wodą i pozostaw
na sicie, aż do ostygnięcia.

2. Brokuł podziel na małe różyczki. Włóż do posolonego wrzątku i gotuj około 7 minut. W tym czasie obierz marchewkę, pokrój wzdłuż w cieniutkie paski (najlepiej nożem szczelinowym). Dodaj do brokułu na 2 minuty przed końcem gotowania. Następnie warzywa odcedź, przestudź.

3. Cebulę pokrój w piórka, listki bazylii poodrywaj od gałązek, część posiekaj, resztę odłóż do dekoracji. Pomidory pokrój na ćwiartki. Wymieszaj makaron z marchewką, brokułem, cebulą i jabłkami kaparowymi oraz posiekaną bazylią.

4 Ocet utrzyj z sosem chili, wymieszaj z oliwą. Sos dopraw solą i pieprzem, zalej sałatkę. Wymieszaj, udekoruj odłożonymi listkami bazylii. Oprósz świeżo zmielonym pieprzem.

DRUKUJ PRZEPIS