Przygotowanie 20 min
Porcja 350 kcal
Przepis na 4 porcje:
- sałata lodowa
- jajka na twardo
- puszka tuńczyka w sosie własnym
- 20 dag pomidorków koktajlowych
- ogórek sałatkowy
- 10 dag czarnych oliwek
- łyżka posiekanego szczypiorku
Winegret:
- 8 łyżek oliwy
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku
- zioła prowansalskie
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Sałatę oczyść, porwij na kawałki. Pomidorki umyj, osusz, pokrój na połówki. Ogórek umyj, pokrój w plasterki. Oliwki osącz z zalewy. Tuńczyka rozdrobnij widelcem. Jajka na twardo obierz, pokrój w ćwiartki.
- Na winegret: wymieszaj oliwę z sokiem z cytryny. Dopraw czosnkiem, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem.
- Składniki sałatki włóż do miski, polej sosem winegret. Posyp posiekanym szczypiorkiem, wymieszaj.