fot. Adobe Stock
Liczba porcji: 6
Czas wykonania: 25 min
Ilość kalorii: 180 kcal
Składniki:
-
30 dag fasolki szparagowej
-
2 duże pomidory
-
4 ugotowane na twardo jajka
-
mały słoiczek filecików anchois
-
2 łyżki czarnych oliwek
-
cukier
-
sól
-
pieprz
Przygotowanie:
-
Fasolkę opłucz, oczyść, ugotuj na półmiękko w lekko posłodzonej i posolonej wodzie. Odcedź, osącz, wystudź, wyłóż na duży, płaski talerz.
-
Pomidory umyj, pokrój w cząstki lub w dużą kostkę, wytnij stwarniałe kawałki. Wyłóż na fasolkę.
-
Jajka obierz ze skorupek, pokrój w ćwiartki, a potem na połowę. Wyłóż na sałatkę.
-
Sałatkę z jajkiem obłóż filecikami anchois, posyp odsączonymi oliwkami. Oprósz solą i świeżo zmielonym pieprzem. Skrop olejem z anchois.
DRUKUJ PRZEPIS