Makaron wsyp do dużej ilości lekko osolonego wrzątku. Do wody możesz wlać 1–2 łyżki oliwy. To zapobiegnie sklejaniu się makaronu podczas gotowania. Doprowadź do wrzenia, a następnie ugotuj al dente. Odcedź i osącz na sitku.
Pomidory umyj i pokrój na ósemki. Ogórki konserwowe pokrój w kostkę. Papryczkę chili umyj, oczyść z pestek i drobno posiekaj. Pieczeń pokrój w paski. Wszystkie składniki przełóż do dużej salaterki. Dodaj kukurydzę z puszki.
Przygotuj sos czosnkowy: majonez wymieszaj z jogurtem, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Składniki sałatki wymieszaj z ugotowanym makaronem. Polej sosem czosnkowym. Ponownie lekko wymieszaj i od razu podawaj.