Zupa z serków topionych
napisał/a:
Lusy
2012-10-14 19:34
My ją wprost uwielbiamy, dzieci zajadają aż miło, jadł może ktoś???
Daję przepis i czeka na opinię :)
Zupa serowa z makaronem
Składniki:
- 2 serki topione kremowe (bez dodatków)
- 2 marchewki
- por
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 kostki drobiowe rosołowe
- wegeta
- sól
- pieprz biały
Wykonanie:
a) Oczyszczonego i dokładnie umytego pora i marchewki kroimy w krążki i gotujemy na wywarze z kostki rosołowej (ok. 1,5l ) 15-20 minut.
b) W szklance gorącej wody rozpuszczamy serki topione, dodajemy mąkę i śmietanę, mieszamy. Wlewamy do wrzącego wywaru i gotujemy, cały czas mieszając.Doprawiamy do smaku wegetą, solą i białym pieprzem.
c) Do zupy dodajemy ugotowany osobno makaron i obficie posypujemy drobno posiekanym koperkiem.
ps. Ja pora nie daję bo nie lubimy.I koperku jak nie mam to też nie sypię a jest pyszna.
Daję przepis i czeka na opinię :)
Zupa serowa z makaronem
Składniki:
- 2 serki topione kremowe (bez dodatków)
- 2 marchewki
- por
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 kostki drobiowe rosołowe
- wegeta
- sól
- pieprz biały
Wykonanie:
a) Oczyszczonego i dokładnie umytego pora i marchewki kroimy w krążki i gotujemy na wywarze z kostki rosołowej (ok. 1,5l ) 15-20 minut.
b) W szklance gorącej wody rozpuszczamy serki topione, dodajemy mąkę i śmietanę, mieszamy. Wlewamy do wrzącego wywaru i gotujemy, cały czas mieszając.Doprawiamy do smaku wegetą, solą i białym pieprzem.
c) Do zupy dodajemy ugotowany osobno makaron i obficie posypujemy drobno posiekanym koperkiem.
ps. Ja pora nie daję bo nie lubimy.I koperku jak nie mam to też nie sypię a jest pyszna.
napisał/a:
rekasetka23
2012-11-08 15:48
Ja swoją robię tak, że bardzo drobno kroję podwędzaną kiełbasę, podsmażam, potem rozpuszczam serki w bulionie, zagotowuję razem z kiełbasą, a potem podaję z krakersami lub słonymi paluchami drożdżowymi.
Ale Twój przepis też wygląda pysznie! :)
Ale Twój przepis też wygląda pysznie! :)
napisał/a:
gochaRA
2012-12-07 14:57
Ja uwielbiam zupę z serków topionych i surowego ogórka albo kremową z czosnkiem. Taka zupa w 5 minut. wszystko wrzucam do speedcooka, gotuję i po 5 minutach podaję. Ale muszę wypróbować Twoją też brzmi pysznie:)
napisał/a:
Platyna
2013-09-30 16:20
o, nie widziałam tego wątku, a ja też mam przepis :)
http://forum.polki.pl/showpost.php?p=996466&postcount=17
http://forum.polki.pl/showpost.php?p=996466&postcount=17
napisał/a:
smerfetkaaa8
2014-02-09 16:58
Często robię zupę z serków topionych bo to proste i bardzo sycące danie ;)
napisał/a:
halszka5566
2015-01-14 20:23
zupa z serków
SKŁADNIKI NA ZUPĘ:
1,5 litra bulionu drobiowego
5 serków topionych po 100 g każdy
oliwa
3 ząbki czosnku
gałka muszkatołowa
sól
pieprz czarny
siekana natka pietruszki
SKŁADNIKI NA PULPETY:
250 g mięsa mielonego
1 czerstwa kajzerka namoczona w mleku i odciśnięta
posiekana nieduża cebula
1 jajko
sól
pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Szklimy na oliwie cebulkę razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.Dodajemy do tego bulion. Zagotowujemy.
Serki wrzucamy do blendera i miksujemy je z odrobiną wody. Dodajemy do bulionu i mieszamy . Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Gotujemy jeszcze pięć minut i gotowe.
Pora na pulpety:
Mięso mielone łączymy na gładką masę z jajkiem, odciśniętą bułką, drobno posiekaną cebulką i przyprawami. Lepimy z niej niewielkie kuleczki, które wrzucamy na gotującą się zupę. Gotujemy około kwadransa.
SKŁADNIKI NA ZUPĘ:
1,5 litra bulionu drobiowego
5 serków topionych po 100 g każdy
oliwa
3 ząbki czosnku
gałka muszkatołowa
sól
pieprz czarny
siekana natka pietruszki
SKŁADNIKI NA PULPETY:
250 g mięsa mielonego
1 czerstwa kajzerka namoczona w mleku i odciśnięta
posiekana nieduża cebula
1 jajko
sól
pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Szklimy na oliwie cebulkę razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.Dodajemy do tego bulion. Zagotowujemy.
Serki wrzucamy do blendera i miksujemy je z odrobiną wody. Dodajemy do bulionu i mieszamy . Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Gotujemy jeszcze pięć minut i gotowe.
Pora na pulpety:
Mięso mielone łączymy na gładką masę z jajkiem, odciśniętą bułką, drobno posiekaną cebulką i przyprawami. Lepimy z niej niewielkie kuleczki, które wrzucamy na gotującą się zupę. Gotujemy około kwadransa.
napisał/a:
pikowska
2015-01-15 10:30
O zupie serowej z serków topionych usłyszałam już wiele lat temu od kolegi, ale nigdy jakoś nie udało mi się jej wykonać, aż w końcu zapomniałam, jaką recepturę on mi podał. Więc musiałam improwizować. Ale improwizacja wyszła super. Zawsze to coś nowego i warto spróbować.
napisał/a:
Isaiah2733
2015-04-08 23:48
Zupa z serków topionych.
Składniki
2 serki topione kremowe(każdy po 10 dag)
2 marchewki
2 pietruszki
1 por
sól,pieprz
łyżka posiekanego koperku(suszonego,świeżego ,mrożonego)
1 skrzydełko
pół szklanki śmietany 12 %
1 łyżka mąki pszennej
Sposób przygotowania
1.
Skrzydełko umyć,zalać zimną wodą i ugotować do miękkości,wyjąć a wywar przecedzić
2.
Marchewki ,pietruszkę i por oczyścić,umyć.Pietruszki i marchewki pokroić w słupki ,a por w półplasterki.Przełożyć do przecedzonego wywaru i gotować do miękkości.
3.
Serki topione rozpuścić w ciepłej wodzie ,dodać śmietanę i mąkę ,dokładnie wymieszać.Wlać do miękkich warzyw,zagotować,dodać koperek i przyprawić solą i pieprzem.
Składniki
2 serki topione kremowe(każdy po 10 dag)
2 marchewki
2 pietruszki
1 por
sól,pieprz
łyżka posiekanego koperku(suszonego,świeżego ,mrożonego)
1 skrzydełko
pół szklanki śmietany 12 %
1 łyżka mąki pszennej
Sposób przygotowania
1.
Skrzydełko umyć,zalać zimną wodą i ugotować do miękkości,wyjąć a wywar przecedzić
2.
Marchewki ,pietruszkę i por oczyścić,umyć.Pietruszki i marchewki pokroić w słupki ,a por w półplasterki.Przełożyć do przecedzonego wywaru i gotować do miękkości.
3.
Serki topione rozpuścić w ciepłej wodzie ,dodać śmietanę i mąkę ,dokładnie wymieszać.Wlać do miękkich warzyw,zagotować,dodać koperek i przyprawić solą i pieprzem.
napisał/a:
agus00001
2015-05-06 13:53
Nie słyszałam nigdy o takiej zupie, na pewno wypróbuję jeden z tych przepisów, dziekuje Wam za nie:)
napisał/a:
marysia8383
2016-08-01 16:52
Serki topione bardzo fajnie podkręcają smak różnych potraw. Fajnie smakuje sos serowy z serka topionego w połączeniu na przykład z makaronem. Ja dodaję też serek do farszu pieczarkowego jak robię krokiety. Zupy jeszcze nie próbowałam, ale myślę, że też będzie dobrze smakowała.