Tortilla

napisał/a: Itzal 2010-03-01 19:49
Jako ze temat poruszony byl w obiadach, daję moj przepis, mixmonia jak robi inaczje, niech dorzuci swój- niech sie dowie Polska, jak sie robi prawdziwą hiszpańską tortillę

4-5 średniej wielkosci ziemniaki kroimy w plasterki jak chipsy, smazymy na oleju, az zmiekną, ale sie nie usmażą

4-5 jajek rozbełtujemy w miseczce z ok. 1/2 szkl mleka, dodajemy sól, pieprz, przyprawy jakie sie komu uwidzą,czosnek
Nastepnie ziemniaki i rozbeltane jajo mieszamy, mozna dodac tez zeszkloną cebulkę, po czym taki mix wylewamy na patelnię rozgrzaną uprzednio z niewielką iloscia oliwy, i smazymy, podwazając łopatką boki omleta, i jednoczesnie przechylając patelnie, aby jajo splynęlo pod tę podniesioną warstwę. Po upieczeniu od dolu, przewracamy omleta na drugą stronę - ja nakrywam patelnię talerzem, po czym odwracam talerzem do spodu, patelnią do góry- tortilla sama wylazi z patelni i zostaje na talerzu, a ja ją potem zgarniam na patelnię niedopieczoną stroną do spodu, zeby sie dopiekło.
I juz
napisał/a: camille 2010-03-01 19:59
no to tak jak myslałam, to jest dokładnie to co robię i nazywam to "ziemniaczkiem", nie wiedziałam że robie tortillę :) czasem dodaję coś z lodówki, jakies pieczarki, szyneczkę, mięsko które zostało "z wczoraj" a jest go smiesznie mało żeby miało służyć zqa drugie danie :) to jest na prawdę pyszne, proste i tanie danko (nie koniecznie najzdrowsze niestety ale cóż)
napisał/a: Edytka 2010-03-02 16:51
Pelliroja, ja robię podobnie :) tylko że najpierw smażę szynke, albo boczek, zdejmuje z patelni i dodaje troche oliwy i ziemniaki podpiekam. Dodaje cebulę w piórkach i liść laurowy (który później wyjmuję) Układam na ziemniaczkach to mięsiwo :) i żółty ser w plastrach na to wylewam jajka tylko że ja dodaje do nich trochę mleka no i zapiekam. Pycha
napisał/a: Tigana 2010-03-04 15:29
Pelliroja, ja robie dokładnie taką samą i jest przepyszna!!!

Kluczowe jest tu rozdrobnienie ziemniaków, ja robie takie małe "kęsy", im mniejsze, tym lepsza całość wychodzi
napisał/a: Mixonia 2010-03-04 16:55
No to ja już napisałam jak ją robię w temacie obiadów
Widzę, że dużo osób robiło to danie nazywając je inaczej, hihi. Widocznie Polacy też mają jakieś hiszpańskie pomysły

Smacznego!
napisał/a: camille 2010-03-04 18:35
Mixmonia napisal(a):hiszpańskie pomysły
ma się po porstu ta gorąca krew
napisał/a: ~gość 2010-03-04 19:17
Pelliroja, nie znałam takiego dania ale zrobiłam od razu jak przeczyłam przepis i mogę szczerze polecić, niby zwykłe ziemniaczane danie a jakie PYCHA i te składniki mam zawsze w lodówce
napisał/a: Itzal 2010-03-04 20:23
KarolaK napisal(a):nie znałam takiego dania ale zrobiłam od razu jak przeczyłam przepis

ha
napisał/a: ~gość 2010-03-30 10:02
Pelliroja, o tak to prawdziwa hiszpańska tortilla dawno nie robiłam, muszę kiedyś ukręcić
napisał/a: ABCKuchni_pl 2012-03-02 13:55
Ummm

Uwielbiam tortillę!! Koniecznie musi byc dobry sos. Może to nie z oryginalnego przepisu, ale uwielbiam duuużo warzyw;)
Ciasto też wazne by było dobre;)