Tortilla
napisał/a:
Itzal
2010-03-01 19:49
Jako ze temat poruszony byl w obiadach, daję moj przepis, mixmonia jak robi inaczje, niech dorzuci swój- niech sie dowie Polska, jak sie robi prawdziwą hiszpańską tortillę
4-5 średniej wielkosci ziemniaki kroimy w plasterki jak chipsy, smazymy na oleju, az zmiekną, ale sie nie usmażą
4-5 jajek rozbełtujemy w miseczce z ok. 1/2 szkl mleka, dodajemy sól, pieprz, przyprawy jakie sie komu uwidzą,czosnek
Nastepnie ziemniaki i rozbeltane jajo mieszamy, mozna dodac tez zeszkloną cebulkę, po czym taki mix wylewamy na patelnię rozgrzaną uprzednio z niewielką iloscia oliwy, i smazymy, podwazając łopatką boki omleta, i jednoczesnie przechylając patelnie, aby jajo splynęlo pod tę podniesioną warstwę. Po upieczeniu od dolu, przewracamy omleta na drugą stronę - ja nakrywam patelnię talerzem, po czym odwracam talerzem do spodu, patelnią do góry- tortilla sama wylazi z patelni i zostaje na talerzu, a ja ją potem zgarniam na patelnię niedopieczoną stroną do spodu, zeby sie dopiekło.
I juz
4-5 średniej wielkosci ziemniaki kroimy w plasterki jak chipsy, smazymy na oleju, az zmiekną, ale sie nie usmażą
4-5 jajek rozbełtujemy w miseczce z ok. 1/2 szkl mleka, dodajemy sól, pieprz, przyprawy jakie sie komu uwidzą,czosnek
Nastepnie ziemniaki i rozbeltane jajo mieszamy, mozna dodac tez zeszkloną cebulkę, po czym taki mix wylewamy na patelnię rozgrzaną uprzednio z niewielką iloscia oliwy, i smazymy, podwazając łopatką boki omleta, i jednoczesnie przechylając patelnie, aby jajo splynęlo pod tę podniesioną warstwę. Po upieczeniu od dolu, przewracamy omleta na drugą stronę - ja nakrywam patelnię talerzem, po czym odwracam talerzem do spodu, patelnią do góry- tortilla sama wylazi z patelni i zostaje na talerzu, a ja ją potem zgarniam na patelnię niedopieczoną stroną do spodu, zeby sie dopiekło.
I juz
napisał/a:
camille
2010-03-01 19:59
no to tak jak myslałam, to jest dokładnie to co robię i nazywam to "ziemniaczkiem", nie wiedziałam że robie tortillę :) czasem dodaję coś z lodówki, jakies pieczarki, szyneczkę, mięsko które zostało "z wczoraj" a jest go smiesznie mało żeby miało służyć zqa drugie danie :) to jest na prawdę pyszne, proste i tanie danko (nie koniecznie najzdrowsze niestety ale cóż)
napisał/a:
Edytka
2010-03-02 16:51
Pelliroja, ja robię podobnie :) tylko że najpierw smażę szynke, albo boczek, zdejmuje z patelni i dodaje troche oliwy i ziemniaki podpiekam. Dodaje cebulę w piórkach i liść laurowy (który później wyjmuję) Układam na ziemniaczkach to mięsiwo :) i żółty ser w plastrach na to wylewam jajka tylko że ja dodaje do nich trochę mleka no i zapiekam. Pycha
napisał/a:
Tigana
2010-03-04 15:29
Pelliroja, ja robie dokładnie taką samą i jest przepyszna!!!
Kluczowe jest tu rozdrobnienie ziemniaków, ja robie takie małe "kęsy", im mniejsze, tym lepsza całość wychodzi
Kluczowe jest tu rozdrobnienie ziemniaków, ja robie takie małe "kęsy", im mniejsze, tym lepsza całość wychodzi
napisał/a:
Mixonia
2010-03-04 16:55
No to ja już napisałam jak ją robię w temacie obiadów
Widzę, że dużo osób robiło to danie nazywając je inaczej, hihi. Widocznie Polacy też mają jakieś hiszpańskie pomysły
Smacznego!
Widzę, że dużo osób robiło to danie nazywając je inaczej, hihi. Widocznie Polacy też mają jakieś hiszpańskie pomysły
Smacznego!
napisał/a:
camille
2010-03-04 18:35
ma się po porstu ta gorąca krew
napisał/a:
~gość
2010-03-04 19:17
Pelliroja, nie znałam takiego dania ale zrobiłam od razu jak przeczyłam przepis i mogę szczerze polecić, niby zwykłe ziemniaczane danie a jakie PYCHA i te składniki mam zawsze w lodówce
napisał/a:
Itzal
2010-03-04 20:23
ha
napisał/a:
~gość
2010-03-30 10:02
Pelliroja, o tak to prawdziwa hiszpańska tortilla dawno nie robiłam, muszę kiedyś ukręcić
napisał/a:
ABCKuchni_pl
2012-03-02 13:55
Ummm
Uwielbiam tortillę!! Koniecznie musi byc dobry sos. Może to nie z oryginalnego przepisu, ale uwielbiam duuużo warzyw;)
Ciasto też wazne by było dobre;)
Uwielbiam tortillę!! Koniecznie musi byc dobry sos. Może to nie z oryginalnego przepisu, ale uwielbiam duuużo warzyw;)
Ciasto też wazne by było dobre;)