Sałatka z tuńczyka. Jakie znacie najlepsze przepisy

napisał/a: ~justaa26 2009-12-06 10:09
Witam serdecznie.
Kobietki mam dla Was przepis na pyszną sałatkę, a do tego MEGA-SZYBKI;) Gdy czasem zaskoczą mnie goście, wymykam si na 5 minut do kuchni i... wracam z gotową sałatką. Oto składniki:
- 1 puszka tuńczyka w kawałkach w oleju (w wersji light może być w sosie własnym)
- 1 puszka kukurydzy
- ok. 25 dag sera żółtego w kawałku
- szczypiorek
- 2 łyżki majonezu
- sól, pieprz do smaku

Wykonanie:
Tuńczyka odsączamy z oleju, dodajemu puszkę kukurydzy (również odsączonej), ser żółty kroimy w drobną kostkę, szczypiorek drobno kroimy i wszystko mieszamy z 2 łyżkami majonezu. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku i GOTOWE!!!

Jest to przepis nawet dla "nieudaczników" kulinarnych;) Nie może się tu coś nie udać, a goście zawsze zachwyceni:)
Smacznego!!!
napisał/a: baskakaska1970 2009-12-06 19:23
oo to cos dla mnie, a mam jeszcze takie pytanie: w jaki sposob dobierac tunczyka do salatek? wiem ze neptun ma diwe opcje: w sosie wlasnym i w oleju.. ktore polecacie? to bedzie zalezne od skladnikow z ktorych robimy te salatke?
napisał/a: tekla_j 2009-12-07 04:54
ja zazwyczaj biore tego w sosie wlasnym, ale to tylko dlatego, ze sprawdzilam na stronie neptuna, ze ma az o 99kcal mniej niz ten w oleju;)
rakastan
napisał/a: rakastan 2009-12-07 07:30
baskakaska1970 napisal(a):oo to cos dla mnie, a mam jeszcze takie pytanie: w jaki sposob dobierac tunczyka do salatek? wiem ze neptun ma diwe opcje: w sosie wlasnym i w oleju.. ktore polecacie? to bedzie zalezne od skladnikow z ktorych robimy te salatke?


Ja zazwyczaj wybieram tuńczyka w sosie własnym, ale znam parę takich osób co używają tylko tuńczyka w oleju.
Redakcja
napisał/a: Redakcja 2009-12-07 09:28
malutka5 napisal(a):Grejpfrutowa sałatka:

Smaczna, orzeźwiająca i bardzo zdrowa
200g rukoli
2 grejpfruty
40g orzechów włoskich
1 mała cebula
1 awokado
4 łyżki octu winnego z białego wina
4 łyżki oliwy z oliwek
łyżka soku z cytryny
1/2 łyżeczki musztardy
szczypta cukru
sól, pieprz
tuńczyk w sosie własnym

Umyć i osuszćrukolę. Grajpfruta obrać, pokroić, a powstały sok zachować. Awokado obrać ze skórki, pokroić i skropić sokiem z cytryny. Orzechy uprażyć na suchej patelni, ocet wymieszać z sokiem grejpfrutowym, musztardą, cukrem i przyprawami. Dolac oliwę ubijając sos trzepaczką. Doprawić ziołami i wymieszać. Rukolę, awokado, grajpfruta, orzechy i kawałki tuńczyka przełożyć na duży talerz i polać sosem.



Zakończyliśmy "mini konkurs"!

Autor tego przepisu otrzymuje książkę: "Czosnek i szafir, czyli sekretne życie krytyka w przebraniu" oraz płytę "Muzyczne hity 2009".

Serdecznie gratulujemy!
napisał/a: bizou 2010-10-22 14:00
Tuńczyk + kuskus + bardzo drobno pokrojony ogórek kiszony + sól i pieprz i proporcje wszystkiego wedle uznania. Szybkie, proste i smaczne :)
napisał/a: jkawa 2011-01-13 13:44
Moim najnowszym odkryciem jest tradycyjna sałatka nicejska z tuńczykiem. Ostatnio jadłam ten rarytas w jednej z krakowskich restauracji le Scandale. Proste składniki bo oprócz ryby i sałatki jest w niej jajko na twardo, pomidor, zielona fasolka oraz anchois. Według mnie jednym z najważniejszych elementów jest dressing. Nie pamiętam jaki brałam. Jak myślciie jaki sos do takich składników najlepiej pasuje?
napisał/a: gabaczkowska 2011-07-25 12:08
Moja ulubiona sałatka z tuńczyka


Składniki:
- dwie puszki tuńczyka w sosie własnym w kawałkach,
- pół puszki drobnej kukurydzy,
- dwa ugotowane na twardo jajka,
- dwa średniej wielkości kiszone ogórki,
- łyżka masła,
- świeża natka pietruszki,
- czerwona cebula,
- koper,
- majonez,
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku.


Odsączamy tuńczyka i dzielimy na mniejsze cząstki. Jajka obieramy z łupek i drobno siekamy. Ważne, żebyśmy zrobili to, kiedy jeszcze będą ciepłe, ponieważ musimy wymieszać je z masłem, a to łatwiej i szybciej się roztopi, jeśli jaja nie wystygną. Po posiekaniu mieszamy zatem jaja z masłem na kremową masę i doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Czerwoną cebulkę drobniutko siekamy. Ogórki kroimy w kostkę. Siekamy natkę i koper. W dużej misce mieszamy tuńczyka z kukurydzą, ogórkiem, jajkami, cebulą i zielenina. Dodajemy mniej więcej pięć łyżek majonezu i dokładnie mieszamy. Sprawdzamy smak. Jeśli zajdzie taka potrzeba, dodajemy jeszcze soli i pieprzu. Sałatka jest już gotowa. Wstawiamy ją teraz do lodówki na minimum godzinę, żeby smaki zdążyły się połączyć i podajemy z chlebem, grzankami lub innymi dodatkami.
napisał/a: benek56 2012-05-04 18:28
Dokładnie taki przepis znam, tylko że zamiast ogórków kiszonych dodają korniszony.
A swoją drogą ostatnio spotkałem super przepis - zamiast cebuli mnóstwo szczypiorku - taki fajny wiosenny przepis
napisał/a: mallvinka 2015-07-17 12:38
Ja robię najprostszą na świecie: jajka, tuńczyk, kukurydza, ogórek, dużo pieprzu :)

Świetna jest też pasta z tuńczyka: jajka, keczup, majonez, koperek, tuńczyk :)
napisał/a: lolita2015 2016-02-25 13:25
NAjlepsza sałatka z tuńczyka:
-puszka tuńczyka
-majonez
-starty ser żółty
-jajko ugotowane sztuk 5,. osobno starte na tartce zółtko i osobno białko,
-cebulka
-szczypiorek-zmrozona margayna ok 10 dkg
napisał/a: matylda_123 2016-05-19 12:33
Ja tuńczyka nie lubię, ale znalazła świetną alternatywę dla niego, a mianowicie dorsza :) Fajny przepis na danie z dorszem w roli głównej znajdziecie tutaj - https://www.natural.pl/news/brzuszki-z-dorsza-z-pesto-pistacjowym-pelnoziarnistymi-kluseczkami-i-sosem-bazyliowym-2/ - wypróbujcie sobie - jest naprawdę pyszne :)