Sałatka z tuńczyka. Jakie znacie najlepsze przepisy
napisał/a:
renatata
2009-11-30 09:10
A moja sałatka jest następująca:
2 puszki tuńczyka w sosie własnym
woreczek ugotowanego ryżu
puszka kukurydzy
papryka konserwowa pokrojona w kostkę
majonez do smaku, sól, pieprz.
Smacznego!
2 puszki tuńczyka w sosie własnym
woreczek ugotowanego ryżu
puszka kukurydzy
papryka konserwowa pokrojona w kostkę
majonez do smaku, sól, pieprz.
Smacznego!
napisał/a:
tekla_j
2009-11-30 23:06
zrobilam w koncu te pietrowa, ale ze sledziem, pychotka:)
napisał/a:
justynaXsanko
2009-12-01 08:05
ja na razie przepisałam 2 przepisy do mojego zeszyciku kucharskiego:D aby mi nie umknęły. Plan jest że kiedyś je zrobie!!!:rolleyes:
napisał/a:
rakastan
2009-12-02 08:42
A próbowałaś smażoną paprykę premium bez skórki firmy Rolnik (w słoiczku). Rewelacja i nie ma żadnych skutków ubocznych. Tylko, żeby dodać do sałatki trzeba dobrze odsączyć.
napisał/a:
baskakaska1970
2009-12-04 01:40
ale to chyba traci duzo na smaku typowym paprykowym, prawda rakastan?
i od razu napiszcie jaka firme tunczyka wybieracie, bo to tez w sumie wazne,nie?
i od razu napiszcie jaka firme tunczyka wybieracie, bo to tez w sumie wazne,nie?
napisał/a:
rakastan
2009-12-04 12:35
Nic nie traci na smaku, a nawet zyskuje.
Najlepszy tuńczk: neptun, abba
napisał/a:
rakastan
2009-12-04 12:42
Sałatka z fasoli, tuńczyka i czerwonej cebuli
2 puszki białej fasoli, 40 dkg tuńczyka w sosie własnym, 2 czerwone cebule, sok z cytryny, 4 łyżki oliwy z oliwek, pęczek natki z pietruszki, sól, pieprz.
Fasolę przelać zimną wodą i dobrze odsączyć. Dodać do niej odsączonego tuńczyka. Cebulę obrać i pokroić w cienkie talarki, natkę posiekać i dodać do reszty. Polać oliwą i sokiem z cytryny, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Sałatkę przed podaniem schłodzić.
2 puszki białej fasoli, 40 dkg tuńczyka w sosie własnym, 2 czerwone cebule, sok z cytryny, 4 łyżki oliwy z oliwek, pęczek natki z pietruszki, sól, pieprz.
Fasolę przelać zimną wodą i dobrze odsączyć. Dodać do niej odsączonego tuńczyka. Cebulę obrać i pokroić w cienkie talarki, natkę posiekać i dodać do reszty. Polać oliwą i sokiem z cytryny, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Sałatkę przed podaniem schłodzić.
napisał/a:
rakastan
2009-12-04 12:59
Babeczki z sałatką z tuńczyka
10 łyżek białego ryżu, kilka listków sałaty, koperek, 3 łyżki oliwy, ząbek czosnku, mała puszka kukurydzy, szczypta szafranu, puszka tuńczyka w sosie własnym, gotowe spody babeczek słonych, sól, pieprz.
Szafran zalać szklanką gorącej wody, odczekać 10 min. i dolać jeszcze 2 szklanki osolonego wrzątku, dodać ryż i ugotować. Gotowy ryż przesmażyć na łyżce rozgrzanej oliwy. Następnie zeszklić 2 łyżki oliwy i chwilę przesmażyć posiekany czosnek i odsączonego tuńczyka i kukurydzę. Składniki połączyć razem, doprawić solą i pieprzem, dodać posiekany koperek. Wystudzić. Korpusy babeczek wyłożyć liśćmi sałaty i napełniać sałatką.
Bardzo fajna przystawka na jakąś okazję.
10 łyżek białego ryżu, kilka listków sałaty, koperek, 3 łyżki oliwy, ząbek czosnku, mała puszka kukurydzy, szczypta szafranu, puszka tuńczyka w sosie własnym, gotowe spody babeczek słonych, sól, pieprz.
Szafran zalać szklanką gorącej wody, odczekać 10 min. i dolać jeszcze 2 szklanki osolonego wrzątku, dodać ryż i ugotować. Gotowy ryż przesmażyć na łyżce rozgrzanej oliwy. Następnie zeszklić 2 łyżki oliwy i chwilę przesmażyć posiekany czosnek i odsączonego tuńczyka i kukurydzę. Składniki połączyć razem, doprawić solą i pieprzem, dodać posiekany koperek. Wystudzić. Korpusy babeczek wyłożyć liśćmi sałaty i napełniać sałatką.
Bardzo fajna przystawka na jakąś okazję.
napisał/a:
justynaXsanko
2009-12-04 14:07
o bardzo łatwa i dość szybka do zrobienia:rolleyes:. zapisana w moim zeszyciku kucharskim:D
napisał/a:
~Moon
2009-12-04 15:00
wszystkie przepisy wydają mi się ciekawe.Musze chociaż część z nich wykorzystać
napisał/a:
lady-k
2009-12-05 03:08
ale uwielbiam to, ze mam tu tak szybki dostep do tych wszystkich przepisow:), kopiuje i wklejam do worda i mam swoja wirtualna ksiazke kucharska:)
napisał/a:
~GosiaInuszka
2009-12-06 01:18
3 pomidory, puszka tuńczyka w oliwie, mały słoiczek oliwek, słoik cebulki marynowanej, słoik selera marynowanego, 1/2 pęczka szczypiorku, sól, pieprz
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w ósemki. Oliwki pokroić w krążki, szczypiorek drobno posiekać. Odlać marynatę z cebulki i selera, odcedzić tuńczyka. Wszystkie składniki wymiesza, doprawić do smaku. Wierzch udekorować listkami pietruszki. Smacznego!
P.S. Przepis znalazłam jakiś czas temu w jakiejś z gazet, był ze zwykłą cebulą i selerem - (cebule pokroić w kostkę, seler starkować i podsmażyć na oliwie z odsączonego tuńczyka), żeby było szybciej robię z marynowanymi i jest super.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w ósemki. Oliwki pokroić w krążki, szczypiorek drobno posiekać. Odlać marynatę z cebulki i selera, odcedzić tuńczyka. Wszystkie składniki wymiesza, doprawić do smaku. Wierzch udekorować listkami pietruszki. Smacznego!
P.S. Przepis znalazłam jakiś czas temu w jakiejś z gazet, był ze zwykłą cebulą i selerem - (cebule pokroić w kostkę, seler starkować i podsmażyć na oliwie z odsączonego tuńczyka), żeby było szybciej robię z marynowanymi i jest super.