Rabarbar?

basiekkk
napisał/a: basiekkk 2013-06-03 21:11
Ma ponoć świetne właściwości: chroni przed rakiem, innymi zachorowaniami, odmładza, redukuje skutki stresu.

Tylko zastanawiam się nad jednym - jak go doprowadzić do jadalnej postaci? Będę wdzięczna za podpowiedzi ;)
dziewiatka9
napisał/a: dziewiatka9 2013-06-06 18:45
Szczerze mówiąc, ja na razie nie próbowałam nic kombinować z rabarbarem, bo zbyt go nie lubię i chyba nie strawię w żadnej postaci.

Za to tutaj znalazłam pomysły, które mogą Ci się przydać:

Przysmaki z rabarbarem
koniczynka4
napisał/a: koniczynka4 2013-06-07 09:39
Myślę, że najlepsze potrawy z rabarbarem to ciasta. W takiej formie rabarbar jestem w stanie zjeść. Tutaj przepisy, z których ten pierwszy wykorzystałam i jestem zachwycona;)

Przepisy na ciasta z rabarbarem
napisał/a: rychu 2013-10-04 16:51
z rabarbarem to tylko pierogi albo drożdżowe ciasto z kruszonką
w naszej stołówce studenckiej podają też czasem kompot z rabarbaru ale ten został ochrzczony mianem "tylko dla naprawdę spragnionych"
napisał/a: smerfetkaaa8 2014-02-09 16:50
Jeśli chodzi o rabarbar to zdecydowanie warto zrobić ciasto, najlepiej z kruszonką tak jak to zauważył Rychu
napisał/a: frania_tu 2014-06-09 14:14
Drożdżowiec z rabarbarem! A jak gorąco to schłodzony kompot, bardzo orzeźwia.
napisał/a: nisia876 2015-01-17 17:56
Jajecznica z rabarbarem
Składniki:
kruchy, młody rabarbar: 200 gramów
cukier: 100 gramów
kromki białego chleba: 2 sztuki
topione masło: 100 gramów
masło: 80 gramów
roztrzepane jajka: 8 sztuk
śmietana: 4 łyżki
sól i pieprz: 1 szczypta
Rabarbar obrać, 2/3 pokroić w drobną kostkę, resztę w paseczki wielkości dużej zapałki.
Jajecznica z rabarbaremOkoło 100 ml wody zagotować z cukrem. Wrzucić rabarbar pokrojony w paseczki i gotować 30 sekund. Wyjąć łyżką cedzakową. Do gotującego się syropu wrzucić resztę rabarbaru i gotować ok. 1 minuty. Wyjąć i odsączyć. Chleb pokroić na duże kostki i obsmażyć na rozgrzanym topionym maśle aż się zarumienią. Grzanki odsączyć z tłuszczu na ręcznikach papierowych. Masło roztopić na patelni lub w rondlu, wlać jajka i usmażyć jajecznicę. Pod koniec dodać śmietanę i rabarbarowe kostki, doprawić solą i pieprzem. Gotową jajecznicę posypać rabarbarem pokrojonym w zapałki i grzankami.
napisał/a: susannka 2015-01-20 00:06
Składniki:
Miary: US metryczny
płatki rózy jadalnej 1 garść
cukier 0,5 szklanki
rabarbar 1 kg
cytryna 0,5 sztuki
Na ciasto
jajko 1 sztuka
kwaśna śmietana 18% 6 łyżek
margaryna 0,5 kostki
Proszek do pieczenia WINIARY 2 łyżeczki
mąka tortowa 3 szklanki
cukier 0,5 szklanki Dodaj do listy zakupów
Sposób przygotowania: do góry
składniki na ciasto zagnieć na jednolite ciasto, podziel ciasto na trzy części, dwie z nich rozłóż na wyłożonej papierem do pieczenia formie kwadratowej o boku 24cm

płatki róży wraz z cukrem i sokiem z cytryny włóż do rondelka i smaż co chwilkę mieszając i „zgniatając” płatki róż, aż powstanie powidło

powidło wystudź i posmaruj nim ciasto w formie

obierz rabarbar, pokrój na mniejsze kawałki i ułóż na powidle

na rabarbar rozłóż "potarganą" resztę ciasta

piecz szarlotkę przez 40 minut w 170 stopniach we wcześniej nagrzanym piekarniku
napisał/a: januska 2015-01-21 23:37
Zapiekane naleśniki z porzeczkami i rabarbarem

Tego potrzebujesz:

1 szklanka mąki1 szklanka mleka2 żółtkaszczypta soli1 łyżka masłaolej do smażenia1 szklanka soku wiśniowego1 szklanka cukru1 łyżka rumu1 łyżka mioduskórka starta z cytryny40 dag rabarbaru1 łyżka mąki ziemniaczanej15 dag czerwonych porzeczek

Sposób przygotowania

Utrzeć mąkę z mlekiem, żółtkami oraz solą. Wymieszać ze stopionym masłem. Odstawić na kwadrans.
Usmażyć naleśniki. Przełożyć do żaroodpornych miseczek i piec w temp. 150 st. C przez 15 minut.
Zagotować sok z cukrem, rumem, miodem i skórką z cytryny. Kiedy objętość zmniejszy się o 1/3 włożyć pokrojony rabarbar i gotować 2 minuty.
Rabarbar rozetrzeć mąką ziemniaczaną w czterech łyżkach wody. Dodać. Zagotować. Wymieszać z porzeczkami.
napisał/a: paniwesola 2015-01-29 22:40
ciasto z rabarbarem i ananasem
Składniki:

Ciasto:
• 3 szklanki mąki pszennej
• 6 łyżek cukru pudru
• szczypta soli
• 260 g masła
• około 1/4 szklanki bardzo zimnej wody

Nadzienie:
• 700 g rabarbaru
• 1 świeży ananas (lub z puszki)
• 50 g pokrojonych daktyli lub rodzynek
• 2 łyżeczki pasty waniliowej lub paczuszka cukru wanilinowego
• 1/2 szklanki cukru
• 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej

dodatkowo: żółtko roztrzepane z łyżką mleka do posmarowania (opcjonalnie), cukier puder do posypania

Przygotowanie:
Mąkę wsypać do miski, dodać cukier puder, sól, pokrojone w małą kosteczkę masło. Miksować mikserem przez około 1 minutę aż powstaną drobne okruszki ciasta (lub rozcierać wszystko palcami). Dodawać stopniowo wodę (nie musimy dodać całej ilości) i jeszcze przez chwilkę miksować lub zagniatać ręką, aż ciasto będzie gładkie i zacznie łączyć się w jedną część. Uformować z niego kulę, podzielić na 2 części, włożyć w woreczek i wstawić do lodówki na około 1 godzinę.
Formę do pieczenia o wymiarach około 20 x 30 cm lub okrągłą tortownicę o średnicy około 27 cm posmarować grubo masłem.
Rabarbar opłukać, odciąć liście, łodygi pokroić na 1 cm kawałki. Z ananasa obkroić grubo skórę tak aby nie pozostały ciemne gniazdka. Przekroić wzdłuż na 4 części, wyciąć twardą część ze środka. Sam miąższ pokroić w kostkę. Rabarbar i ananasa włożyć do dużej miski.
Formę wylepić jedną połówką ciasta, dno i około 2 cm boków. Ciasta nie trzeba rozwałkowywać, można wylepić palcami. Spód podziurkować widelcem i wstawić do lodówki. Drugą część ciasta rozwałkować na placek, podsypując mąką. Wyciąć paski (radełkiem lub nożem). Piekarnik nagrzać do 190 stopni C.
Do rabarbaru dodać pokrojone daktyle lub rodzynki, cukier, wanilię i mąkę ziemniaczaną. Wszystko wymieszać dłońmi i wyłożyć na spodzie z ciasta. Na wierzchu położyć paski z ciasta, posmarować je żółtkiem roztrzepanym z mlekiem.
Wstawić do piekarnika i piec przez 60 minut. Przestudzić i posypać cukrem pudrem
napisał/a: grazynamasza 2015-02-01 13:35
deser z rabarbarem
Składniki: (6 porcji)

Rabarbar:

rabarbar 600g
cukier 200g
pomarańcza 1 szt (skorka + sok)
Kruszonka:
maka pszenna 100g
cukier 100g
maslo 100g (pokrojone w kostkę masło, średniej miękkości)
wiórki kokosowe 50g
sól 1/2 łyżeczki
Krem z Sherry

śmietana 30% 300g
cukier 50g
sherry „Amontelado” 25ml
sok z limonki 1/2 szt
Dekoracja:
plastry surowego rabarbaru obtoczone w cukrze
Sposob wykonania:
Przygotowujemy Rabarbar…, Nagrzewamy piekarnik do 180*C. Do żaroodpornego naczynia, wkładamy umyty i pokrojony w 2 cm kawałki rabarbar. Zasypujemy cukrem, otarta skorka z pomarańczy oraz wyciskamy z niej sok, następnie przykrywamy naczynie i wkładamy do piekarnika na około godzinę. W ten sposób rabarbar będzie miękki i nam się nie rozpadnie. (Jeśli nie macie naczynia żaroodpornego możecie użyć blaszkę do pieczenia i przykryć folia aluminiową). Po godzinie wbijamy sobie mały nożyk w rabarbar i jeśli lekko wejdzie w środek to znaczy ze jest gotowy. Odcedzamy soki do rondelka i odparowujemy tak aby powstał nam lekki syrop następnie wlewamy z powrotem do rabarbaru. Odstawiamy do wystudzenia.
Szykujemy kruszonkę…, Wykładamy blaszkę papierem do pieczenia. Do dużej miski dodajemy make, cukier, masło, wiórki kokosowe oraz sól. Wszystkie składniki mieszamy palcami tak aby się połączyły, ale pozostały male grudki masła. Przekładamy kruszonkę na wyłożoną papierem blaszkę i wkładamy do nagrzanego piekarnika (180*C) i pieczemy przez 15 minut, w tym czasie kruszonka powinna się ładnie lekko zarumienić. Wtedy należy blaszkę wyjąc z piekarnika i kruszonkę zamieszać. Następnie wkładamy ja z powrotem do piekarnika i dopiekamy przez następne 5 minut .(chodzi o to aby kolor kruszonki się ładnie wyrównał) Kruszonka jest gotowa teraz musimy ja wystudzić.
Krem…, Do dużej miski wkładamy wszystkie składniki i ubijamy wszystko za pomaca rózgi, musimy uważać aby kremu nie przebić! Może tak się zdarzyć ze śmietana nam się szybko zetnie i będzie bardzo gęsta, wtedy można rozrzedzić krem odrobina mleka. Krem jest gotowy.
Nakladamy…, Przygotowujemy 6 szklanek, pucharków lub po prostu jedna duża najlepiej szklana misę. Na dno naczynia wkładamy rabarbar i zalewamy odrobina syropu po czym nakładamy kilka łyżek kremu, górę zasypujemy kruszonka i dekorujemy plastrami rabarbaru otoczonego w cukrze.
napisał/a: grazynamasza 2015-02-01 13:37
Składniki
Składniki na ciasto;
3 dag drożdży świeżych
około 3/4 szklanki letniego mleka,
3 łyżki cukru,
kilka kropel aromatu waniliowego,
szczypta soli
2 łyżki rozpuszczonego masła,
1 jajko,
1 żółtko,
2 ,5 szklanki mąki pszennej
2 łodygi rabarbaru,
1/2 kg truskawek,
Na kruszonkę:
10 dag miękkiego masła,
10 dag mąki pszennej,
5 dag cukru,
1 cukier waniliowy,