Prosta szarlotka

napisał/a: iza19821 2007-02-14 12:21
składniki:
3 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru (kryształ)
1 duża łyżka proszku do pieczenia
60% kostki margaryny
2 całe jajka
2 łyżki śmietany
3-4 duże jabłka (ucieramy na tarce o dużych okach, posypujemy cukrem do smaku, dodajemy ok.1 łyżeczki cynamonu, można dodać troszkę cukru waniliowego - mieszamy)

wykonanie: wszystkie sypkie składniki wymieszać nożem, dodać margarynę, którą siekamy jak najdrobniej, potem dodajemy jajka i używając noża próbujemy wymieszać wszystkie składniki; po wymieszaniu- zagniatamy (dość energicznie ) ciasto, dodając uprzednio śmietanę;ciasto musi być gładkie i nie powinno się bardzo kleić..- w razie czego można podsypać trochę mąki

Teraz ciasto dzielimy na 2 równe części: Jedną wykładamy na dno blaszki ( ta porcja jest na blaszkę o wymiarach 40x24 cm)- na to wykładamy przygotowane jabłka- i oczywiście druga część ciasta, którą możemy albo rozwałkować i położyć albo uformować ruloniki kładzione ukośnie - tak jak terakota ułożona "w karo" albo możemy schłodzić i zrobić z tego kruszonkę- co kto lubi
i już - wkładamy do zimnego piekarnika i pieczemy ok.40-45 minut w piekarniku z termoobiegiem w termp. 180-190 stopni.
napisał/a: Kaira86 2007-02-14 22:07
a o to moja szrlotka

Szarlotka

50 dag maki,
10 dag masla
10 dag margaryny
5 dag smalcu
2 lyzeczki proszku do pieczenia
3-4 lyzki gestej smietany
15 dag cukru
3 zoltka
szczypta soli.

ok. 1,5 kg jablek (antonowek, szara reneta, bojken), cukier, cynamon,
cukier waniliowy, 4-5 lyzek kaszy manny, rodzynki, smazona skorka
pomaranczowa.

Make przesiac na stolnicy, posolic, wymieszac z proszkiem do pieczenia,
posiekac z margaryna, maslem i smalcem.
Zoltka utrzec z cukrem, dodac smietane, wymieszac i polaczyc z maka. Zagniesc szybko ciasto, podzielic na 2 nierowne czesci: 1/3 ciasta wlozyc
do zamrazalnika, a 2/3 do lodowki na co najmniej 30 min.

W tym czasie obrac jablka, zetrzec na tarce, dodac cukier i cynamon do
smaku, cukier waniliowy, rodzynki, smazona skorke pomaranczowa.
Odlac sok, ktory wycieknie z jablek.

Wyjac ciasto z lodowki, rozwalkowac, wylozyc na blache, posypac kasza
manna (ok. 2 lyzek kaszy manny dodac do jablek i wymieszac), wylozyc
jablka na przygotowane ciasto.
Zetrzec na jablka troche masla na tarce, a na wierzch zetrzec pozostala
czesc ciasta wyjeta z zamrazalnika.
Piec ok. 45 min., az ciasto przybierze zloty kolor.
Po wystudzeniu mozna posypac szarlotke cukrem pudrem.
Na blaszke okolo 20x30cm.
napisał/a: iwa2 2007-02-14 22:23
ja też chcę mieć swoją kuchnie i piekarnik