Owoce morza

napisał/a: Pippi1 2010-05-24 21:48
Uwielbiam owoce morza. Najlepszą zupę rybną jadłam w Kopenhadze na lotnisku (ciekawe miejsce swoją drogą :) Mój tata nauczył się ją robić, dodaje dużo szafranu i wszystkie morskie skorupiaki jakie znajdzie w sklepie w rybami :) A ja ostatnio pyszne ośmiorniczki w pomidorach w [reklama]. Swoją drogą fajne miejsce, żeby z dzieciakami pójść.
napisał/a: palika 2010-05-28 18:03
Przełamałam się i kupiłam wczoraj krewetki. Zrobiłam w/g przepisu na opakowaniu i muszę przyznać, że nie było takie złe jak sobie wiecznie wmawiałam, aczkolwiek prędko nie wrócę .
napisał/a: Babe 2010-08-20 10:17
Krewetki to najlepiej w masełku czosnku, nic więcej. Robi się taki pyszny sosik, w którym bułeczkę można zanurzyć :) W wielu restauracjach tak właśnie podają, w mojej ulubionej krewetki są w skorupkach.
napisał/a: mnpszmer 2010-08-31 11:13
Moniś, Ja robie w przerozne sposoby.

Malze:

musisz je wyczyscic z piasku i jak bede juz czyste wloz do pojemnika z mlekiem wymieszanym z woda.Niech sobie w tym poleza z 3godzinki.Czym dluzej leza tytm lepsze.Kup warzywa do malzy.U nas sa takie specjalne paczki z pora, marchewki i cebuli.Warzyw musi byc dosc duzy.Przysmarz je na masle w duzym garnku, jak beda w miare miekkie podlej bialym winem i wloz do tego malze.Musze sie gotowac tak zeby sie otworzyly.,Jak warzywa z tymi malzami nie wytworza dosyc wody mozesz troche podlac woda i dolac jeszcze troche winka.Mi zawsze z pol butelki idzie, a reszte mamy do obiadku.Aha wino musi byc biale i powinno byc z tylu napisane ze nadaje sie do ryb i owocow morza.Co jakis czas potrzasam garnkiem i mieszam.Jak malze sie otworza mozna jesc.Te zamkniete sa niedobre i trzeba je wyzucic.Te warzywa przyprawiam pieprzem, wegeta i specjana przyprawa do malzy no i dodaje troche magi.Podaje na duuzym polmisku z ta a la zupa iwarzywami.W drugim naczyniu robie frytki i jem sobie razem z malzami.pychotka!!!

krewetki

1) w naczyniu przgrzac slodka smietanka, dodac przecier pomidorowy tak zeby zabarwilo sos.Przyprawic czosnkiem, wegeta i pieprzem.Zagotowac tak zeby sos zgestnial. W drugim naczyniu rozpuscic maslo czosnkowe, dodac osolone krewetki z duza iloscia czosnku i wlozyc do piekarnika.Jak troche sie podpiecze zalac tym sosem.Powinno sie jeszcze piec przez 20min i mozna jesc.Ja najbardziej lubie z biagietka moczona w tym sosiku.
2) przyprawiam krewetki sola lub wegeta i czosnkiem. W garnku przysmarzam warzywa takie jak na leczo.jak troche sie podusza dodaje te krewetki.Gotuje w tym do miekosci. Na patelni smarze nalesniki i potem to a la leczo z tymi krewetkami wkladam w nalesnika i robie z tego krokieta.Mozna podlac jeszcze smietanka i posypac serem i dopiero zamknac i jeszcze raz przysmarzyc zeby bylo chrupiace.
3)Krewetki posolone lub powegetowane z czosnkiem smarze na masle.Dodaje pokrojonego szczypioku i pietruszki.Mozna podlac troche woda, wlozyc bulion z kurczaka i pogotowac.Jak sa miekie i sos nie zgestnieje mozna ciut zaprawic maka.Potem jesc z makaronem lub bagietka maczana w sosie.
4) Wlozyc krewetki posolone lub powegetowane na maslo i przypiec w piekarniku.Wlozyc duzo czosnku i zostawic na jakies 30min.Potem jesc z bagietka maczana w tym maselku.

[ Dodano: 2010-08-31, 11:15 ]
Aha do tych wszystkich potraw z krewetek lubie bardzo duzo czosnku.No i kazda trzeba popieprzyc bo chyba nie wszedzie napisalam :P. Nie mam za duzo czasu i tak w 5 min to pisalam.Nawet nie mam czasu czytac czy wszystko dobrze i zrozumiale napisane.Jakby co to pytaj, a jak bede miala czas odpisze. Buziaki

[ Dodano: 2010-08-31, 11:18 ]
a no i to musza byc te duze krewetki i moj M je obiera zanim zrobie bo inaczej by mnie obrzydzaly.
napisał/a: Nomik 2011-02-15 15:52
Słuchajcie a ile takie danie z krewetkami,małżami moze kosztowac w restauracji ?
No i w stolicy to gdzie najlepiej iść ?
Przyznam sie Wam ze nie jadłam jeszcze takich dobrze zrobionych owoców morza a chętnie bym spróbowała.Nie wiem nawet czy umiałabym jej jesc ;)
napisał/a: Itzal 2012-01-10 19:26
Heh, a i tak żadna potrawa nie przebije paelli