Jak zrobić ciasto francuskie?

napisał/a: dudek2 2008-04-20 18:05
Czy ktoś zna przepis na ciasto francuskie?
magwiz
napisał/a: magwiz 2008-04-21 12:33
Osobiście nigdy ciasta francuskiego nie robiałam, ale to tylko dlatego, że nie mam piekarnika :( i nie miałabym gdzie upiec mojego dzieła.
zawsze możesz kupić gotowe ciasto, ale jeśli zależy ci na własnorecznym wykonaniu to podaję stronkę, na której jest podane "krok po kroku" jak to zrobić:
http://mojewypieki.blox.pl/2007/06/Ciasto-francuskie-krok-po-kroku.html
napisał/a: tusiaczek2502 2009-04-13 19:07
najlepiej kupic:) w biedronce po 2 zl:)
napisał/a: rkedar 2009-04-19 17:14
Ciasto franscuskie jest w domowych warunkach ciezko do zrobienia bo trzeba go cieniutko walkowac potem smarowac maslem. Posmarowane ciasto sklada sie w warstwy, walkuje i znowu smaruje maslem dlatego rozroznia sie ciasto na warstwy 4, 8, 16. Maslo w czasie wypieku rozwarstwia lub jak kto woli platkuje ciasto dlatego jest jedyne w stwoim rodzaju.
Pozdrawiam
napisał/a: emila3000 2009-04-20 01:12
trzeba miec duzo sily w rekach.... :D no ale ciasto jest latwe do zrobienia...

wiecie gdzie mozna kupic ciasto z maslem a nie z margaryna... ?
napisał/a: Naklejka 2009-04-20 15:29
francuskie ciasto strasznie ciężko zrobić, ja zawsze kupuję gotowe - zaoszczędzam nerwy i pieniądze (jak policzyć wszystkie wyrzucone ciasta własnej roboty to taniej jest mi kupić :P )
napisał/a: gabaczkowska 2011-06-07 15:09
Ja też zawsze ciasto francuskie kupuję :) Ile razy robiłam to zawsze coś nie tak wychodziło, więc dałam sobie spokój :)
napisał/a: dorotes 2011-06-28 18:59
ciasto francuskie najlepiej kupić, pyszne gotowe jest w Biedronce, naprawdę niebo w gębie:D
napisał/a: emila3000 2011-06-28 19:01
ale i tak nie pobije w smaku domowego na prawdziwym masle :D niestety to gotowe ma cala tablice mendelejewa i sklada sie w polowie z margaryny :mad: to biedronkowe napewno
napisał/a: Fajnamama75 2011-09-29 14:54
Ja też dałam sobie spokój z robieniem własnoręcznie ciasta, chyba za dużo nerwów i pracy to wszystko kosztuje. Widziałam nawet ostatnio, że oprócz marketów, ciasto można też dostać w piekarniach, gdzie sami je wyrabiają i przynajmniej jest świeże i na naturalnych składnikach. Mam obok siebie piekarnię Limaro, mają bardzo smaczne ciasto.
napisał/a: maszka1 2015-03-25 11:58
ja kiedyś próbowałam robić i wyszło super:) Nie pamiętam dokładnie przepisu, ale wzięlam jakiś pierwszy lepszy z Internetu;) To co naprawdę ważne, to wałkowanie. Stolnica moim zdaniem musi byc dośc śliska (np.silikonowa) no i wałek drewniany odpada, bo ciasto się przykleja. Ja robiłam silikonowym i spisał się super. A najlepiej jakimś cieniutkim wałkiem, wiem, że są specjalne do ciasta francuskiego lub do pizzy (tutaj macie ogromny wybór:http://www.garneczki.pl/produkty/walki-do-ciasta,381). Także polecam zastosować się do rady:) Teraz już kupuję ciasto francuskie, bo szkoda mi czasu. No chyba, że chcę zrobić coś naprawdę delikatnego i rozpływającego się w ustach wtedy siedze trochę przy wałkowaniu :D
napisał/a: talentedgirl 2015-07-28 11:39
A opłaca się je w ogóle robić? W sklepie nie są takie drogie, więc można kupić.