Ocet jabłkowy - przepis

Przygotuj domowej roboty ocet jabłkowy i wykorzystaj go w swojej kuchni!
/ 13.07.2013 13:10
DRUKUJ PRZEPIS
Ocet jabłkowy - przepis fot. Fotolia
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1 kg jabłek
  • 1 1/4 litra wody
  • 20 dag cukru
  • 1 dag drożdży
  • kawałek razowego chleba
Przygotowanie:
  1. Obierz jabłka i pokrój na kawałki. Zetrzyj na tarce lub przepuść przez sokowirówkę.
  2. Miazgę z jabłek przełóż do szerokiego słoja lub kamionkowego naczynia. Dodaj wodę, 10 dag cukru, drożdże i kawałek razowego chleba. Przykryj gazą i odstaw na 10 dni. Codziennie kilka razy zamieszaj płyn drewnianą łyżką.
  3. Przefiltruj płyn przez gazę i wlej do umytego naczynia. Dodaj 10 dag cukru i odstaw na półtora miesiąca.
  4. Przecedź ocet i rozlej do butelek. Przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.
DRUKUJ PRZEPIS