Składniki:
- 75 dag mączystych ziemniaków- 2 żółtka
- 2 łyżki masła
- 8 jajek
- 50 dag listków szpinaku lub botwinki
- 15 dag chudego boczku
- gałka muszkatołowa
- słodka mielona papryka
- sól
Przygotowanie:
1. Ziemniaki ugotuj w mundurkach. Odcedź, jeszcze ciepłe obierz z łupinek, przeciśnij przez prasę. Dodaj 2 żółtka i masło. Całość utrzyj na gładką masę. Przypraw gałką muszkatołową.
2. Szpinak przebierz, umyj. Mokre listki włóż do garnka i podgrzej chwilę, aż opadną.
3. Boczek pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni bez tłuszczu. Odlej wytopiony tłuszcz, a boczek wymieszaj ze szpinakiem. Dopraw solą, papryką oraz gałką muszkatołową.
4. Masę ziemniaczaną umieść w rękawie cukierniczym. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciśnij 8 gniazdek (o średnicy około 8 cm) z masy ziemniaczanej. Napełnij je szpinakiem z boczkiem, pośrodku każdego gniazdka wyciśnij spore zagłębienie. Wbij w nie jajko. Zapiekaj
20 min w temp. 200 st.
2. Szpinak przebierz, umyj. Mokre listki włóż do garnka i podgrzej chwilę, aż opadną.
3. Boczek pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni bez tłuszczu. Odlej wytopiony tłuszcz, a boczek wymieszaj ze szpinakiem. Dopraw solą, papryką oraz gałką muszkatołową.
4. Masę ziemniaczaną umieść w rękawie cukierniczym. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciśnij 8 gniazdek (o średnicy około 8 cm) z masy ziemniaczanej. Napełnij je szpinakiem z boczkiem, pośrodku każdego gniazdka wyciśnij spore zagłębienie. Wbij w nie jajko. Zapiekaj
20 min w temp. 200 st.