Tournedos a la Rossini

Potrawę ozdób czarną oliwką, ćwiartką pomidorka koktajlowego i listkiem natki pietruszki.

DRUKUJ PRZEPIS
Tournedos a la Rossini
A. Rogalski
Liczba porcji: 6
Czas wykonania: 30 min
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 6 befsztyków ze środkowej części polędwicy wołowej
  • 6 małych kromek chleba tostowego
  • 3 cienkie, podłużne plasterki boczku
  • 10 dag pasztetu z wątróbki drobiowej
  • 2–3 łyżki madery
  • 5 dag masła
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
Ciasto francuskie ze szpinakiem - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Befsztyki opłucz i osusz. Cienkie i długie plasterki boczku przekrój wzdłuż na połówki. Krawędzie befsztyków owiń boczkiem, przebij szpadką lub zwiąż nicią kuchenną.
  2. Na patelni rozgrzej oliwę, włóż befsztyki i usmaż na rumiano z obu stron. Po usmażeniu oprósz je solą i pieprzem. Odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce. Na patelni rozgrzej masło i usmaż na złoty kolor kromki chleba tostowego.
  3. Pasztet z wątróbek drobiowych rozetrzyj na krem. Podczas ucierania dodawaj maderę. Na gorących grzankach ułóż usmażone befsztyki, udekoruj wątróbką drobiową i podawaj.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)