Shakshuka na śniadanie Magdy Gessler

Przypomina jajka sadzone na pomidorach, jednak orientalne przyprawy nadają tej potrawie rodem z północy Afryki egzotycznego smaku.

DRUKUJ PRZEPIS
Shakshuka na śniadanie Magdy Gessler
Shutterstock.com
Liczba porcji: 1
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • pomidory 2
  • papryka ½
  • jajka 2
  • cebula ½  małej
  • czosnek 1 ząbek
  • papryczka chili 1/2
  • natka pietruszki do smaku
  • natka kolendry do smaku
  • tymianek do smaku
  • kumin szczypta
  • kurkuma szczypta
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia
Jajecznica ze szpinakiem - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, pokroić w plastry. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Usunąć nasiona z papryki słodkiej i ostrej. Pokroić w paski. Zioła posiekać.
  2. Na łyżce oleju rozgrzać kumin i kurkumę, dodać cebulę i czosnek, a kiedy się podsmażą dodać paprykę i na końcu pomidory. Smażyć kilka minut mieszając, aż nadmiar wody odparuje. Doprawić solą, pieprzem, dodać zioła, wymieszać.
  3. W masie zrobić 2 wgłębienia i wbić tam jajka, doprawić je solą i pieprzem. Zmniejszyć ogień, przykryć patelnię i poczekać aż białka się zetną.
  4. Podawać z świeżym chlebem (chyba nigdzie nie ma lepszego chleba niż w Izraelu) i kubkiem kawy.

Magda Gessler jest restauratorką
i redaktor naczelną serwisu Smaki Życia.pl

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)