Polędwiczki wieprzowe z mozzarellą

Polędwiczki będą smaczniejsze, jeśli dzień wcześniej zamarynujesz je w ziołach.

DRUKUJ PRZEPIS
Polędwiczki wieprzowe z mozzarellą
A. Rogalski
Liczba porcji: 8
Czas wykonania: 35 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 90 dag polędwiczek wieprzowych (3–4  sztuki)
  • 6–8 twardych pomidorków o średnicy polędwiczek
  • 2 opakowania miniaturowych kulek mozzarelli
  • 1 cytryna
  • pęczek bazylii
  • 2–3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz

Do dekoracji:

  • 5–6 łyżek marynowanych czarnych oliwek bez pestek
  • 10 listków świeżej bazylii
Ciasto francuskie ze szpinakiem - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Polędwiczki oczyść z resztek tłuszczu i błon, umyj, natrzyj czosnkiem roztartym z solą i ziołami. Odstaw na 30 minut.
  2. Na patelni rozgrzej oliwę, włóż polędwiczki, zrumień ze wszystkich stron. Pokrój w poprzek na kawałki grubości 3–4 cm i ułóż pionowo w wysmarowanej oliwą żaroodpornej formie. Posyp pieprzem, skórką otartą z cytryny i skrop wyciśniętym z niej sokiem. Na wierzchu każdego kawałka mięsa ułóż grubszy plasterek pomidorka, kilka listków bazylii i małą kulkę mozzarelli.
  3. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekaj 10–15 minut. Przed podaniem udekoruj oliwkami i świeżymi listkami bazylii.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)