Faszerowane jajka z migdałami - przepis

Jajka nie będą pękały podczas gotowania, jeśli do wody wsypiesz łyżkę soli
/ 03.04.2012 06:49

Przygotowanie: 35 min

Składniki na 6 porcji:
- 7 jajek
- 1 czerstwa kajzerka
- pół szklanki mleka
- 5 dag masła
- łyżka musztardy miodowej
- łyżka obranych i zmielonych migdałów
- 4–5  łyżek płatków migdałowych
- 2–3 gałązki bazylii
- 1 pomidor
- sól, pieprz
- olej do smażenia

Sposób wykonania:
1. Jedno jajko odłóż, a pozostałe 6 sztuk włóż do rondelka z wrzątkiem i ugotuj na twardo.

2. Kajzerkę pokrój w kostkę, zalej ciepłym mlekiem i odstaw. Kiedy nasiąknie, odciśnij i utrzyj na krem z masłem i musztardą.
 
3. Jajka ostudź, osusz i ostrym nożem przekrój wzdłuż na połówki, uważając, aby jak najmniej uszkodzić skorupki. Wyjmij ze skorupek jajko, rozgnieć widelcem i utrzyj na pastę. Wbij surowe jajko, dodaj bułkę utartą z masłem i musztardą oraz mielone migdały. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Masę dokładnie wymieszaj i włóż do skorupek. Wyrównaj powierzchnię.

4. Płatki migdałowe wsyp na talerzyk. Połówki jajek przyłóż od strony farszu do płatków, dociśnij, aby jak najwięcej płatków przykleiło się do farszu.

5. Na patelni rozgrzej olej. Włóż połówki jajek farszem do dołu. Usmaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Udekoruj listkami bazylii i pokrojonym w kostkę pomidorem.

Redakcja poleca

REKLAMA