Placki z gotowanych ziemniaków - przepis

Ser do placków z gotowanych ziemniaków powinien mieć wyrazisty smak. Świetny będzie parmezan albo nasz rodzimy pyszny rubin...
/ 04.06.2013 09:37
DRUKUJ PRZEPIS
Placki z gotowanych ziemniaków - przepis fot. Adobe Stock
Liczba porcji: 16
Czas wykonania: 30 min
Ilość kalorii: 260 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 2 szklanki ugotowanych ciepłych ziemniaków przeciśniętych przez praskę
  • 4 jajka
  • 4 łyżki mąki
  • 5 dag ostrego, twardego sera
  • po 1/2 strąka czerwonej i zielonej papryki
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
Przygotowanie:
  1. Strąki papryki umyj, oczyść, pokrój ostrym nożem w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, wrzuć paprykę i mieszając, lekko przesmaż, po czym ostudź.
  2. Ziemniaki wymieszaj z jajkami, mąką, serem, podsmażoną papryką. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Na gorącym oleju usmaż 16 placków.
  3. Placki z gotowanych ziemniaków podawaj z ulubioną surówką.
DRUKUJ PRZEPIS