Tatarskie kulki

Mimo że święta Bożego Narodzenia jeszcze przed nami, warto już dziś pomyśleć nad przekąskami na Sylwestra. Polecamy kulki tatarskie.

Tatarskie kulki
fot. A. Rogalski
  • czas wykonania:
  • liczba porcji: 10
Poziom trudności: łatwy

Sposób przygotowania

  1. Mięso wołowe bardzo dobrze posiekaj albo zmiel w maszynce do mięsa. Dodaj olej. Dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Z przygotowanego mięsa zrób niewielkie kulki.
  2. Szczypiorek umyj, osącz i drobniutko posiekaj. Połówkę papryki umyj, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w drobną kostkę. Cebulkę obierz i pokrój w cienkie piórka.
  3. Pumpernikiel pokrój na małe kwadraty, posmaruj cienko masłem. Na kilku kwadracikach połóż piórka cebuli, inne posyp pokrojoną w kostkę papryką.
  4. Połowę kulek tatara obtocz w posiekanym szczypiorku. resztę panieruj w mielonej papryce. Połóż tatarskie kulki na posmarowanych masłem kawałkach pumpernikla. W każdą wbij kolorowy widelczyk.
corner1corner2

Tego potrzebujesz:

Na kulki:

  • 25 dag dobrej jakości wołowiny na tatar
  • łyżka oleju
  • sól, pieprz

Dodatki:

  • opakowanie słodkiej papryki
  • pęczek szczypiorku
  • pumpernikiel
  • 1 czerwona cebulka
  • 1/2 czerwonej papryki
  • masło
Pani Domu
Oceń 4,50 / 4 głosy
Drukuj Drukuj

Tartinki jajeczne - Kasia gotuje z Polki.pl

 

Zobacz także

 
 
Wypowiedz się!
Nick:
Opinia:
Raport specjalny