Warzywa wypełnione smakiem

Czasem chętnie zjadłoby się coś lżejszego i pomysłowego, na przykład... nadziewane warzywa!
/ 01.09.2006 13:16
Te potrawy dają ci wielkie pole do popisu. W zależności od tego, czym nadziejesz warzywa, otrzymasz danie lekkie lub bardziej pożywne. Farsz możesz przygotować niemal ze wszystkiego: warzyw, grzybów, sera, mięsa, ryżu.

Dobierając jednak składniki, kieruj się zasadą, że jeśli nadziewane warzywo ma łagodny smak (np. cukinia), farsz powinien być bardziej pikantny i zdecydowany. W przypadku warzyw o wyraźnym smaku, np. papryka, lepsze jest nadzienie łagodne. Dużą zaletą tego dania jest też fakt, że jego przygotowanie nie zajmuje zbyt dużo czasu. Wystarczy umyć warzywa, wydrążyć, przyrządzić farsz, napełnić nim warzywa. I albo zjeść je na zimno, albo po upieczeniu lub uduszeniu. Wszystko zależy od składników potrawy.

Znane i lubiane
Faszerować można niemal wszystkie większe warzywa. Najpopularniejsze to cukinia, papryka, pomidory, ziemniaki, bakłażany. Ale można też nadziewać ogórki, cebulę, dynię czy cykorię. Wybierz więc to, co lubisz.

- Papryka – najsmaczniejsza jest w wersji na ciepło, bo wtedy staje się miękka i przyjemnie słodka.
- Pomidor – doskonale smakuje na zimno i na ciepło (choć wtedy staje się bardziej kwaśny). Jest wspaniały na przystawkę.
- Ziemniak – zwykle gotuje się je w mundurkach, potem przekrawa, wydrąża i nadziewa. Można jeść od razu lub po zapieczeniu.
- Cukinia – jada się ją po upieczeniu lub uduszeniu. Jej neutralny smak sprawia, że dobrze harmonizuje z wieloma dodatkami.


Papryka na przekąskę
Będzie dużo zdrowsza niż wafelek.
Składniki:
- 4 papryki
- 1 szklanka ugotowanego na sypko ryżu
- 1 pomidor
- 5 dag szynki
- natka pietruszki, sól, pieprz,
- kawałek żółtego sera, olej

Papryki umyć, wytrzeć, z każdej odkroić czapeczkę z ogonkiem, usunąć gniazdka nasienne i nasionka, ryż wymieszać z pokrojoną w kostkę szynką i pomidorem oraz posiekaną natką, przyprawić do smaku, farszem nadziać papryki, posypać startym żółtym serem, przykryć wieczkiem, włożyć do natłuszczonego żaroodpornego naczynia, skropić olejem, przykryć, zapiekać ok. 30 min w 180°C.
Rada. Farsz można wymieszać z 2–3 łyżkami startego sera. Będzie bardziej soczysty.

Bakłażan na kolację
Jest lekkostrawny, więc można go zjeść wieczorem. Uzupełniony surówką stanie się pożywnym obiadem.
Składniki:
- 2 średniej wielkości bakłażany
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 20 dag sera mozzarella
- 2 pomidory
- 2 łyżki orzeszków pinii
- ząbek czosnku
- listki bazylii, sól, pieprz

Bakłażany umyć, przekroić wzdłuż na połowę, wydrążyć miąższ, posiekać, przesmażyć na oliwie, wymieszać z mozzarellą i pomidorami oraz posiekanym czosnkiem i bazylią, przyprawić, farszem nadziać połówki bakłażana, przykryć folią aluminiową, zapiekać 30–40 minut w 180°C.

Cukinia na obiad
Nadziana mięsem i polana sosem pomidorowym to smaczne, pełnowartościowe danie.
Składniki:
- 2 cukinie
- 30 dag mielonego mięsa
- cebula
- 2 łyżki oleju, sól, pieprz
- 2 łyżki parmezanu
- sos pomidorowy

Cukinie umyć, przekroić wzdłuż na połowę, wydrążyć, cebulę posiekać, przesmażyć na oleju z mięsem i posiekanym miąższem, przyprawić, nałożyć do cukinii, włożyć do żaroodpornego naczynia, posypać serem, podlać wodą, przykryć, piec ok. 30 min w 180°C, podawać z sosem.
Rada. Na sos pomidory posiekać, poddusić z czosnkiem.

Drąż, siekaj, przyprawiaj!
- Do wydrążania warzyw najlepiej używać małej łyżeczki i ewentualnie ostrego nożyka.
- Wydrążony, posiekany miąższ np. z pomidorów, po oddzieleniu nasionek, można dodać do farszu lub wykorzystać go do przygotowania sosu.
- Sos podniesie smak wielu zapiekanych warzyw, zwłaszcza tych delikatnych. Do farszów mięsnych doskonale pasują pikantne sosy pomidorowe. Jogurtowo-czosnkowe są bardziej uniwersalne, bo można je też podawać do dań jarskich.

Papryka na przystawkę
Ma orzeźwiający smak, a jej połówki wypełnione farszem wyglądają bardzo apetycznie.
Składniki:
- 2 strąki czerwonej papryki,
- 2 pomidory
- 10 dag sera feta
- ząbek czosnku,
- listki świeżej bazylii
- cytryna, 1 łyżka oliwy

Papryki umyć, wytrzeć, każdą przekroić wzdłuż na połowę, wydrążyć gniazdka nasienne, usunąć nasionka, pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki, usunąć stwardniałe części, pokroić w kostkę, ser pokroić w niewielką kostkę, ząbek czosnku obrać, drobno posiekać lub zmiażdżyć w prasce, listki bazylii opłukać, osuszyć, drobno posiekać, pomidory, ser, czosnek i bazylię wymieszać z oliwą z oliwek, przyprawić do smaku sokiem z cytryny, farszem napełnić połówki papryk, podawać z pieczywem.
Rada. Przed włożeniem nadzienia paprykę można opiec na grillu.

Renata Rowicka

Redakcja poleca

REKLAMA