Słodki świat bakalii Gellwe

Migdały, rodzynki, orzechy włoskie, laskowe, suszone śliwki oraz morele …
/ 04.11.2010 09:27
Bakalie - bez nich trudno sobie wyobrazić keks, sernik, makowiec czy kutię. Stanowią istotny składnik w naszej kuchni oraz słodką i wyjątkowo zdrową przekąską. Tej jesieni marka Gellwe przygotowała aż osiem wyjątkowo kuszących propozycji.

Do słodkiej rodziny produktów Gellwe dołączą: migdały, morele oraz śliwki suszone, orzechy włoskie i laskowe, wiórki kokosowe, rodzynki sułtańskie, rodzynki luksusowe oraz makowa masa. Jest w czym wybierać!

Bakalie cenimy za ich niepowtarzalny smak i wartości odżywcze. Już w dawnych czasach chętnie wykorzystywano je do uszlachetniania rozmaitych potraw. Stanowiły nieodzowny dodatek do wielu wypieków, nadając im wspaniały aromat i niepowtarzalny smak. Kiedyś były urozmaiceniem diety wyłącznie ludzi bogatych i wpływowych. Dziś są już dostępne dla każdego z nas.

W dzisiejszych czasach, bakalie najczęściej wykorzystujemy, jako dodatek do pieczenia ciast oraz przygotowywania słodkich deserów. Nawet ich niewielka ilość sprawia, że domowe wypieki zyskują wyjątkowy smak i aromat. Wszyscy wielbiciele tradycyjnych ciast doskonale wiedzą jak istotnym składnikiem są bakalie. Trudno sobie bez nich wyobrazić domowy sernik, keks, piernik czy wigilijną kutię. Bez bakalii nie obejdzie się również wigilijny makowiec, którego sekret oprócz ciasta stanowi makowa masa. Dla wszystkich, którzy nie mają doświadczenia w przygotowywaniu tego specjału, Gellwe poleca aromatyczną masę makową, którą wystarczy tylko zawinąć w ciasto i włożyć do pieca. Jest to idealnie przygotowany mak z bakaliami, który zapewni kulinarny sukces nawet początkującym. Natomiast doświadczone panie domu dobrze wiedzą, o czym należy pamiętać wykorzystując bakalie w domowych wypiekach:

- Bakalie warto dodawać do ciasta na samym końcu, przed włożeniem ciasta do piekarnika,
- Aby nie opadały na spód ciasta, wystarczy obtoczyć je w mące,
- Rodzynki i śliwki przed dodaniem do ciasta należy namoczyć w gorącej wodzie, dzięki czemu będą miękkie i mniej zbite lub w rumie wtedy zyskają charakterystyczny smak,
- Aby zdjąć skórkę z orzechów laskowych wystarczy włożyć je na 10 minut do rozgrzanego piekarnika.

Bakalie to nie tylko znakomity dodatek do ciast, ale też zdrowa przekąska. Obniżają ryzyko wystąpienia zawałów i nowotworów, łagodzą dolegliwości żołądkowe oraz odpowiadają za obniżenie poziomu cholesterolu. Dlatego warto po nie sięgnąć niezależnie od tego czy pieczemy ciasto czy po prostu mamy ochotę na „coś słodkiego i zarazem zdrowego”.

Bakalie Gellwe będą dostępne na rynku od 25 października 2010 r.

Rodzynki sułtańskie 100g – sugerowana cena 1,99 PLN
Morele suszone100g – sugerowana cena 3,99 PLN
Śliwki suszone 100g – sugerowana cena 2,89 PLN
Orzechy laskowe 100g – sugerowana cena 5,49 PLN
Orzechy włoskie 100g – sugerowana cena 4,99 PLN
Migdały łuskane 100g – sugerowana cena 5,29 PLN
Wiórki kokosowe 100g – sugerowana cena 1,59 PLN
Rodzynki Luksusowe 200g – sugerowana cena 4,69 PLN
Masa makowa 900g – sugerowana cena 7,29 PLN

Redakcja poleca

REKLAMA