Ryż Dziki marki Britta

Ryż Dziki marki Britta fot. serwis prasowy
Ryż Dziki to propozycja na okolicznościowe imprezy, która podkreśli uroczysty charakter ważnych chwil
/ 10.08.2012 06:20
Ryż Dziki marki Britta fot. serwis prasowy
Ryż Dziki marki Britta to lekki, sypki ryż o podłużnym czarno-brązowym ziarnie i wyczuwalnym orzechowym aromacie. Jego ziarna podczas gotowania zwiększają swoją objętość i pękają, ukazując jasne wnętrze. Nasiona Ryżu Dzikiego pochodzą z górnej części pióra wodnej trawy, występującej w Ameryce Północnej. Ręcznie zbierane, świeże ziarna zostały poddane suszeniu i prażeniu, a następnie pozbawione niejadalnych łusek.

Zastosowanie, smak oraz wygląd dodający potrawom elegancji, sprawiają, że Ryż Dziki jest nazywany kawiorem ryżu. Idealny do przystawek i wykwintnych dań głównych. Komponuje się z dziczyzną, drobiem, rybami, dzikim ptactwem i owocami morza. Wykorzystywany jest także do sałatek i egzotycznych potraw. Tworzy znakomite zestawienie z Ryżem Białym marki Britta.

Ryż Dziki od Britty jest naturalnym źródłem białka roślinnego. Ze względu na niską zawartość tłuszczu, jest ceniony przez osoby znajdujące się na diecie niskotłuszczowej. Ryż Dziki jako produkt bezglutenowy może być spożywany przez osoby chore na celiakię.

Ryż Dziki znany jest też pod nazwami ostruda wodna, owies wodny, zizania, ryż czarny, kanadyjski i indiański. Jego walory doceniali już w starożytności mieszkańcy Dalekiego Wschodu. Z kolei rdzenni Indianie po zbiorach Ryżu Dzikiego organizowali uczty z tassimanonną – rybą gotowaną z ostrudą i kukurydzą.

Producent: Sawex Foods Sp. z o.o.
Produkt: Ryż Dziki
Gramatura: 4 x 50g
Cena: 15,90 – 17,90zł
Tagi: ryż, Brita

Redakcja poleca

REKLAMA