Obieranie czosnku - Łatwe i przyjemne!

Czosnek to bylina cebulkowa, która zwykle jest jednoroczna. Należy on do rodziny liliowatych. Rodzina czosnku to szczypior, cebula i por. Główkę czosnku tworzy około 10 ząbków.
/ 01.04.2013 06:06

Czosnek to bylina cebulkowa, która zwykle jest jednoroczna. Należy on do rodziny liliowatych. Rodzina czosnku to szczypior, cebula i por. Główkę czosnku tworzy około 10 ząbków. Czosnek okryty jest niejadalną skórką. Skórka jest biała, sucha i kojarzy się z papierem. Na początku XVII wieku ze względu na swój ostry smak czosnek uznano za pożywienie dla biednych osób. Obecnie żadna pani domu nie może obejść się bez jego aromatu. By go użyć do przeróżnych potraw należy go obrać. Czynność ta wbrew pozorom do przyjemnych nie należy. Oto kilka sposobów jak szybko i sprawnie obrać czosnek.

Potnij czosnek wzdłuż. Skórka szybciej odejdzie od ząbków.

Aby bez żadnych trudności obrać czosnek włóż go do piekarnika. Pozostaw czosnek w piekarniku przez minutę.

Obieranie czosnku - Łatwe i przyjemne!

Gdy gotujesz zupę połóż czosnek na rozgrzanej pokrywce. Zdejmij łupinę z czosnku po około 15 minutach.

By szybko obrać skórkę z czosnku namocz go w wodzie.

Inny sposób ułatwiający obranie czosnku to podgrzanie go na patelni. Pamiętaj o tym, że patelnia powinna być sucha (bez dodatku tłuszczu).

Ostatni sposób najlepiej wykorzystać latem lub wiosną. Ząbki czosnku wymieszaj z łyżeczką oleju. Naczynie z czosnkiem wystaw na działanie promieni słonecznych. Po 10-15 minutach z łatwością obierzesz czosnek ze skórki.

Czasami zamiast czosnku wybierasz cebulę, której obranie też może sprawić, że na kilka dni o niej chętnie zapomnisz. Co zrobić by obieranie cebuli było łatwe i przyjemne?

Obetnij górną i dolną część główki cebuli. W rondelku zagotuj wodę. Do gotującej się wody włóż cebulę. Pozostaw ją w gotującej się wodzie przez około minutę. Po tym czasie powinnaś łatwo zdjąć skórkę.

Korzeń główki cebuli natnij na kształt krzyża. Delikatnie zdejmij skórkę. W ten sposób nie naruszysz cebuli.

Obetnij dolną część cebuli i przekrój cebulę na pół. Następnie przy pomocy noża zdejmij skórkę.

Redakcja poleca

REKLAMA