Masa makowa HELIO

Firma HELIO wprowadza na rynek nową odsłonę Masy makowej z bakaliami i miodem
/ 02.12.2009 09:49
Święta Bożego Narodzenia to okres kojarzący się z prezentami pod choinką, wspólnym śpiewaniem kolęd i spędzaniem czasu w gronie rodzinnym przy zapachach rozchodzących się z domowych wypieków... Jedną z najbardziej czasochłonnych czynności koniecznych do wykonania, aby poczuć magię Świąt, jest przygotowanie makowych pyszności.

Firma HELIO wprowadza na rynek nową odsłonę Masy makowej z bakaliami i miodem o gramaturze 340g. Stworzona zgodnie z tradycyjną recepturą, swoją wyjątkowość zawdzięcza nie tylko najlepszemu gatunkowi maku, ale również  bakaliom, rodzynkom, skórce pomarańczowej i miodowi pszczelemu, dzięki którym nowość HELIO dorównuje wyrobom najlepszych gospodyń domowych. Masa makowa HELIO ma  odpowiednio gęstą konsystencję i charakteryzuje się intensywnym smakiem oraz aromatem.

Masa makowa jest składnikiem wielu tradycyjnych dań na stole wigilijnym i bożonarodzeniowym.  Dodajemy ją nie tylko do makowca, czy babki z makiem, ale również do kutii i tradycyjnych klusek z makiem, których na świątecznym stole nie może po prostu zabraknąć. Masa makowa z bakaliami i miodem HELIO pozwoli skrócić czas  przygotowania potrawy - wystarczy otworzyć puszkę i przełożyć masę makową do klusek bądź wcześniej przygotowanego ciasta i upiec.

Masa makowa HELIO
nadaje się również  do bezpośredniego spożycia, nie wymaga mielenia ani stosowania dodatkowych składników.

Nowa wielkość opakowania zawierająca 340g masy jest bardzo wygodna dla pań, które przygotowują święta dla mniejszej ilości osób. Niebieska puszka z chatką, a także babunią prezentującą smakowicie wyglądający makowiec, łatwo zostanie rozpoznana na sklepowych półkach. Otwarcie typu easy-open, ułatwia dostanie się do produktu oraz nie wymaga użycia otwieracza.

Makowa mapa Polski
Tradycyjne stoły wigilijne różnią się od siebie w zależności od regionu Polski. Każdy z nich wyróżnia się poprzez oparcie świątecznej kolacji na odmiennych potrawach. Dotyczy to również dań przygotowywanych na bazie maku.

Śląsk specjalizuje się w makówkach, czyli deserze wigilijnym przygotowywanym z maku, sucharów bądź chałki oraz wody.
Na Podkarpaciu i Podlasiu tradycyjnie serwuje się kutię, która przybyła do Polski zza wschodniej granicy.
W lubelskim na stole wigilijnym nie powinno zabraknąć strucli makowej.
Mazowsze specjalizuje się  natomiast w kluskach z makiem, gdzie oprócz klusek i maku pełno jest bakalii i miodu.
W regionie rzeszowskim królują kutia oraz kluski z makiem i miodem.
Suwalszczyzna zaś wyróżnia się innym makowym deserem - tak zwanym mrowiskiem, czyli kruchym ciastem ułożonym w kopiec, polanym miodem i przyprawionym makiem i bakaliami.

Na tradycyjnym świątecznym stole w całej Polsce nie może zabraknąć również słodkości, strucli z makiem, makowca i kruchalców zwanych również łamańcami, czyli kruchych ciasteczek podawanych z mieszaniną maku, miodu i bakalii.