Lekcja nadziewania kurczaka

Nadzienie zazwyczaj wkładamy do środka kurczaka, w otwór, który powstał po usunięciu wnętrzności. Skoro jednak robimy tak po to, by całe mięso przeniknęło aromatami z nadzienia, warto wypróbować również inny sposób.

Krok 1

Połóż kurczaka na grzbiecie. Wsuń palce pomiędzy skórę ptaka a mięso, przy szyi.

Krok 2

Powoli oddzielaj skórę od mięsa, próbując coraz głębiej włożyć pod skórę dłoń. Ostrożnie, żeby nie przerwać skóry.

Krok 3

Gdy już zrobisz tym sposobem sporą kieszeń, wypełnij ją nadzieniem – np. z pietruszki, czosnku, cebuli i masła. Włóż tyle nadzienia, ile zmieścisz, ale nie przerwij skóry. Gdyby się jednak zdarzyło, że zrobią się w niej małe dziurki, niczego nie zszywaj i nie łataj. Podczas pieczenia kurczak zrumieni się jednolicie i nic nie będzie widać. Jeśli skóra przerwała się jednak podczas przygotowań, i nadzienie wypadło, spróbuj ją pospinać wykałaczkami.

Zobacz także: Jak luzować kurczaka?

Krok 4

Teraz wyrównaj i uformuj nadzienie z zewnątrz tak, aby zachować kształt piersi drobiowych (kurczak powinien wyglądać tak, jakby je wypinał do orderu).

Krok 5

Do wewnątrz korpusu ptaka możesz natomiast włożyć podgotowane lekko ziemniaki lub dużą fasolę szparagową. Będą stanowić świetny dodatek do drobiu.

Zobacz także: Jak wiązać kurczaka?

Sałatka z zupek chińskich z kurczakiem - Kasia gotuje z Polki.pl
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (3)
~da221221/3 lata temu
Jeżeli chodzi o kurczaka, to ja najbardziej lubię pierś kurczaka nadziewaną orzechowym farszem. Przygotowanie takiego dania trochę zajmuje, ale naprawdę jest paluszki lizać ;) Zazwyczaj taką nadziewaną pierś podaję z ziemniakami i brokułami ;) Tutaj macie przepis: http://apetycznie.pl/mieso/soczysta-piers-z-kurczaka-z-orzechowym-farszem/
~gość/4 lata temu
fajnie wiedzieć. Nigdy nie nadziewałam kurczaka sama - kiedyś kaczkę, ale jej nie związywałam, a zszyłam
~mmm pycha/4 lata temu
dziękuje za przepis