Jak przyrządzać ziemniaki

Ziemniak jest najpopularniejszym warzywem w Polsce. Stanowi nieodłączny składnik obiadów.
/ 16.03.2006 16:57
Zobacz, co zyskujesz, a co tracisz, przygotowując ziemniaki na różne sposoby.

Frytki
To ulubiona potrawa dzieci i młodzieży. Pokrojone na słupki ziemniaki smaży się na głębokim tłuszczu. Zdecydowanie zdrowsze są przyrządzone na oleju niż na smalcu. Ale jeszcze bardziej istotne jest, by tłuszcz był świeży, a nie kilkakrotnie podgrzewany (to sprzyja tworzeniu się rakotwórczych wolnych rodników).
Naszym zdaniem
To zdecydowanie najmniej zdrowa wersja ziemniaków. Nie dość, że tucząca, to jeszcze ciężkostrawna.
Wartość odżywcza
(100 g produktu)
- 270 kcal
- 4.0 g białka
- 13.5 g tłuszczu
- 35 g węglowodanów

Gotowane
Czyli najpopularniejsze u nas ziemniaki z wody. Zwykle gotuje się je obrane, co niestety sprzyja wymywaniu z nich witamin i soli mineralnych. Dlatego radzimy gotować je w mundurkach - jest to i mniej pracochłonne, i zdrowsze.
Naszym zdaniem
Gotowane ziemniaki to potrawa dietetyczna. Trzeba je jednak solić z umiarem, i co ważniejsze, tuż przed podaniem (sól dodana w czasie gotowania ułatwia tracenie przez ziemniaki cennych składników).
Wartość odżywcza
(100 g produktu)
- 72 kcal
- 1.8 g białka
- 0.1 g tłuszczu
- 17 g węglowodanów


Pieczone
Po dokładnym umyciu można je piec w rozżarzonych węglach ogniska, na grillu lub w piekarniku. Mają podobną wartość odżywczą jak ziemniaki gotowane. Na skutek działania wysokiej temperatury (a nie wymywania) tracą trochę wit. C (ale w niewielkim stopniu). Są pyszne, a ich smak doskonale podkreślają zioła, np. rozmaryn.
Naszym zdaniem
Najzdrowsze są ziemniaki pieczone w folii aluminiowej, bo nie mają bezpośredniego kontaktu z dymem.
Wartość odżywcza
(100 g produktu)
- 80 g kcal
- 2.2 g białka
- 0.1 g tłuszczu
- 18 g węglowodanów

Purée
To ugotowane, tłuczone ziemniaki z masłem, mlekiem i przyprawami. Bardzo łatwo nadać im wyrazisty smak, dodając np. czosnek, zioła. Nie wszyscy za nim przepadają, bo ma specyficzną papkowatą konsystencję.
Naszym zdaniem
Dodatek masła dość wyraźnie podnosi kaloryczność ziemniaków. By purée było zdrowsze, masło można zastąpić oliwą ewentualnie dodać do niego jedynie
mleko i przyprawy, np. gałkę muszkatołową, pieprz ziołowy.
Wartość odżywcza
(100 g produktu)
- 95 kcal
- 2.2 g białka
- 3.0 g tłuszczu
- 14 g węglowodanów

Redakcja poleca

REKLAMA