Pestki granatu – doskonałe do sałatki
Pestki granatu mają orzeźwiający smak, lekko goryczkowaty. Efektownie wyglądają w różnego rodzaju sałatkach i surówkach, warto łączyć je więc z zieloną sałatą:
Pestki granatu w daniu obiadowym
Wykorzystaj je chociażby w roli dekoracyjnej:
Pieczone udka
Smażone serca drobiowe z pestkami granatu
Desery z pestkami granatu
Słodka przekąska z pistacjami, płatkami migdałowymi i pestkami granatu
Lody śmietankowe z pestkami granatu
Zobacz także: Jak w łatwy sposób wybrać pestki z granatu?
Sok z pestek granatu
By przygotować sok z pestek granatu, wystarczy przez około 20 minut podgrzewać pestki w szybkowarze, lub w zwykłym garnku. Kiedy puszczą sok, pestki przecieramy przez sitko, w czasie gotowania można go lekko osłodzić.
Pestki granatu - do przekąsek
Pestki granatu warto wykorzystać także do przygotowania przekąsek – świetnie ozdobią tapas lub crostini. Efektownie będą wyglądać na minikrakersach czy herbatnikach. Małe kanapeczki warto posmarować pastą z twarożku lub awokado.
Zobacz także: Galeria egzotycznych owoców