O wyjątkowych właściwościach chrzanu pisała już w 1860 r. Lucyna Ćwierczakiewiczowa, znana felietonistka i autorka książek kucharskich. Niegdyś podczas Wielkiej Nocy zanoszono go do święcenia, wierząc, że stanowi antidotum na przeróżne dolegliwości zdrowotne. I było w tym sporo prawdy, bo do dziś wiadomo, że ma działanie przeciwzapalne i ułatwia trawienie świątecznych potraw, które do lekkostrawnych nie należą.
W czasie Świąt Wielkanocnych, kiedy szczególną uwagę przykładamy do tego, by potrawy serwowane najbliższym były najwyższej jakości, w naszej kuchni nie powinno zabraknąć tradycyjnego Chrzanu Tenczyńskiego. Jego charakterystyczny ostry smak i intensywny zapach przywodzi na myśl staropolskie, pieczołowicie przygotowywane chrzany. To niezastąpiony dodatek do wielkanocnych mięs, wędlin czy galaret, może również uszlachetnić smak świątecznych zup - żuru, czy białego barszczu.
Chrzan Tenczyński dostępny jest w 190 g opakowaniach. Sugerowana cena na półce wynosi 2,59 zł.