Cappy Cała Pomarańcza - nowy sok od Cappy

Firmy z systemu Coca-Cola wprowadzają na rynek nowy produkt do portfolio marki Cappy – Cappy Cała Pomarańcza
/ 22.04.2009 13:56
Cappy Cała Pomarańcza powstał dzięki zastosowaniu unikalnej technologii Whole Press™ (Pełne Wyciskanie), opatentowanej przez The Coca-Cola Company. Dzięki jej zastosowaniu nowy produkt posiada dwa razy więcej fitoskładników niż tradycyjny sok pomarańczowy dostępny na rynku. Polska jest pierwszym krajem w Europie, w którym Coca-Cola wprowadza na rynek tę innowację.

Stworzona i opatentowana przez firmę The Coca-Cola Company technologia Whole PressTM pozwala na ekstraktowanie tych części pomarańczy, które w produkcji tradycyjnych soków są usuwane. Cappy Cała Pomarańcza zawiera w sobie nie tylko sok, ale także miąższ pomarańczy oraz ekstrakty z rdzenia owocu i albedo, czyli wewnętrznej skórki pomarańczy, dzięki czemu zawiera dwa razy więcej fitoskładników z grupy polifenoli, niż tradycyjny sok pomarańczowy. Cappy Cała Pomarańcza to więcej niż sok. Cappy Cała Pomarańcza jest najbliższa zjedzeniu całej pomarańczy, stając się źródłem wielu cennych fitoskładników, witaminy C, błonnika oraz potasu.
„Pomarańcza jest jednym z najbardziej niezwykłych owoców pod względem odżywczym – mówi doc. dr hab. Ryszard Amarowicz, Kierownik Zakładu Chemicznych i Fizycznych Właściwości Żywności PAN w Olsztynie -  Zawiera bardzo wysoką ilość fitoskładników, a jej sok ma ich nawet do 700 mg/L, w tym wiele cennych flawanonów. Fitoskładniki pomarańczy mogą pomagać 
w zapobieganiu stanom zapalnym i nowotworom, działać antybakteryjnie i antywirusowo, uszczelniać naczynia włosowate oka. Wysoka zawartość potasu w pomarańczy może korzystnie wpływać na obniżenie ciśnienia krwi. Dlatego dzięki ekstraktom z wewnętrznej skórki owocu oraz jego rdzenia Cappy Cała Pomarańcza jest z żywieniowego punktu widzenia produktem bardzo wartościowym.”

Swą wartość odżywczą oraz doskonały smak nowy produkt zawdzięcza także starannie wyselekcjonowanym odmianom owoców, szczególnie bogatym w wartościowe dla zdrowia człowieka składniki. Cappy Cała Pomarańcza nie zawiera dodatku cukru (zawiera tylko naturalnie występujące cukry).

Cappy Cała Pomarańcza jest odpowiedzią na zmieniające się potrzeby żywieniowe Polaków, którzy  szukają dziś prostych i wygodnych sposobów na wzbogacenie swojej diety.  Zwiększające się tempo życia sprawia, że coraz więcej czasu spędzamy poza domem, często nie mając odpowiednich warunków, aby umyć czy obrać owoce, tak ważne w naszej diecie. Cappy Cała Pomarańcza jest w tej sytuacji doskonałym rozwiązaniem – oferuje bowiem całe dobro pomarańczy oraz doskonały smak w łatwej do spożycia formie.” – mówi Sebastian Wężyk, Kierownik Marki Cappy w Coca-Cola Poland Services.

Cappy Cała Pomarańcza jest dostępna w sprzedaży od początku lutego tego roku. Produkt oferowany jest w dwóch rodzajach opakowań:  kartonowych 1L oraz PET 0,33L. Sugerowana cena opakowania 1L to 4,89 zł/szt; produkt w opakowaniu PET 0,33L kosztuje ok. 2,39 zł/szt. Dystrybucja obejmie wszystkie kanały sprzedaży – zarówno tradycyjny, jak i nowoczesny.

Redakcja poleca

REKLAMA