Ziemniaki faszerowane - przepis

Ziemniaki faszerowane to pyszne danie dla całej rodziny. Polane pikantnym lub czosnkowym sosem stanowią efektowny dodatek do dania głównego.
/ 15.04.2013 10:02
DRUKUJ PRZEPIS
Ziemniaki faszerowane - przepis Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 80 min
Ilość kalorii: 270 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 4 duże ziemniaki
  • duża czerwona cebula, pokrojona w drobną kostkę
  • 1/2 czerwonej papryki pokrojonej w kosteczkę
  • szklanka pokrojonych w kostkę wędlin
  • 3 łyżki kukurydzy
  • zielona część cebulki dymki
  • 4 łyżki tartego żółtego sera
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju
  • 3 łyżki masła
  • ostra i słodka papryka
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
  1. Ziemniaki wyszoruj. Odetnij wierzchy, środek wydrąż i posiekaj. Polej olejem, oprósz pieprzem, ułóż na blasze i piecz 40 min (190 st.), aż zmiękną.
  2. Na maśle podduś miąższ z ziemniaków z cebulą, papryką i czosnkiem. Oprósz solą, pieprzem, paprykami. Dodaj wędliny i smaż 10 min. Masę przestudź, dodaj kukurydzę, ser i posiekaną dymkę. Farszem nadziej ziemniaki i piecz 20 min.
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA