Wołowina z cebulką po burgundzku

Zamiast szalotek do mięsa wołowego można dodać ostrzejsze w smaku cebulki dymki. Tę potrawę w Burgundii tradycyjnie serwuje się z czosnkowymi grzankami.

DRUKUJ PRZEPIS
Wołowina z cebulką po burgundzku
A. Rogalski
Liczba porcji: 6
Czas wykonania: 210 min
Ilość kalorii: 460 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 1 kg wołowiny
  • pół czerwonej papryki
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 15 dag boczku wędzonego
  • 2 łyżki oleju
  • łyżka mąki
  • 1/2 l bulionu cielęcego
  • 1/2 l czerwonego wytrawnego wina
  • listek laurowy
  • gałązka tymianku
  • 2 łyżki masła
  • 20 dag szalotek
  • łyżeczka cukru pudru
  • 25 dag pieczarek
  • sól
  • pieprz
Wołowina po meksykańsku - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Wołowinę i paprykę pokrój w dużą kostkę, a marchewki i cebule w plastry. Czosnek posiekaj.
  2. Boczek pokrój w kostkę, przesmaż w garnku na oleju. Wyjmij boczek, wrzuć mięso i zrumień je, mieszając. Dodaj paprykę, marchew i cebulę. Przesmaż, dopraw solą i pieprzem. Odlej tłuszcz.
  3. Całość oprósz mąką, przesmaż. Podlej bulionem i winem, dodaj czosnek, listek laurowy i tymianek. Duś na małym ogniu pod przykryciem ok. 2,5 godz.
  4. Cebulki przesmaż na łyżce masła. Podlej wodą, dodaj sól i cukier puder, gotuj ok. 10 min, aż pokryją się syropem. Pieczarki pokrój, przesmaż na łyżce masła.
  5. Mięso wołowe wyjmij na półmisek. Sos odparuj, przecedź. Dodaj do niego boczek, cebulki i pieczarki. Podgrzej, dopraw, polej mięso.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)