Wołowina a la Esterhazy

/
DRUKUJ PRZEPIS
Składniki:
- 1,20 kg wołowiny na bitki
- 10 dag smalcu
- 2 łyżki mąki
- 3/4 szklanki śmietany
- 2 czubate łyżki masła
- 2 duże marchewki
- mały seler
- 2 cebule
- łyżeczka kaparów
- słodka i ostra papryka
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
1. Mięso pokrój na 8 kotletów, rozbij, oprósz solą, pieprzem i połową mąki. Obsmaż na rumiano na smalcu, przełóż do garnka.

2. Na tłuszczu ze smażenia mięsa zrumień resztę mąki, wlej 1/4 szklanki wody, śmietanę, dodaj kapary, dopraw słodką i ostrą mieloną papryką. Sos wlej do mięsa i duś do miękkości na małym ogniu.

3. Jarzyny obierz, opłucz. Cebulę pokrój w niewielką kosteczkę, marchew i seler w cienkie słupki. Cebulę podsmaż, mieszając, na maśle, dodaj pozostałe jarzyny, smaż, mieszając, aż zmiękną, co jakiś czas podlewaj wodą. Wołowinę podawaj z jarzynami, polaną sosem kaparowym.
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA