Wieprzowina duszona w piwie z jarzynką

Piwo nada mięsu wspaniałego smaku i aromatu. Zobacz nasz przepis!

DRUKUJ PRZEPIS
Wieprzowina duszona w piwie z jarzynką
A. Rogalski
Liczba porcji: 4
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 4 kotlety schabowe z kością
  • 1,5 szklanki ciemnego piwa
  • 2 cebule pokrojone w kostkę
  • 5 średnich ziemniaków
  • 2 jabłka
  • 3 łyżki posiekanej natki
  • 3 łyżki oleju
  • 6 łyżek masła
  • łyżka musztardy francuskiej
  • łyżeczka miodu gryczanego
  • 1/2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej do potraw
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • sól
  • pieprz
Wieprzowina ze śliwkami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Mięso natrzyj solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej połowę masła z olejem. Obsmaż mięso. Dodaj cebulę i smaż, mieszając, 3 minuty. Podlej szklanką piwa, dodaj musztardę, oprósz przyprawą do potraw, przykryj i duś 15 minut.
  2. W tym czasie przygotuj jarzynkę. Ziemniaki obierz, opłucz i ugotuj w osolonej wodzie. Jabłka opłucz, oczyść z pestek i pokrój w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzej pozostałe masło, przesmaż jabłka, oprósz pieprzem i podlej resztą piwa. Duś na dużym ogniu, aż piwo odparuje.
  3. Ziemniaki odlej, utłucz i połącz z połową jabłek i natką. Mąkę rozmieszaj w małej ilości wody i zagęść sos. Kotlety podawaj z sosem i jarzynką oraz duszonymi jabłkami.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)